Γιατί ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει εκ νέου ανοδική πορεία

Γιατί ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει εκ νέου ανοδική πορεία

Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα περιμένουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και τις τιμές παραγωγού, προκειμένου να εκτιμήσουν την πορεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Αυτή την εβδομάδα επίσης πολλά μέλη της διοίκησης της Fed έχουν προγραμματισμένες συνεντεύξεις κατά τις οποίες οι αναλυτές δεν αποκλείουν να αφήσουν υπόνοιες για το πότε θα αρχίσει η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Ακόμα όμως και αν τα νούμερα αυτή την εβδομάδα βγουν ενθαρρυντικά, οι πιθανότητες οι πληθωριστικές πιέσεις να ακολουθήσουν ένα νέο κρεσέντο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με βασικούς ενορχηστρωτές τις εξελίξεις στην Κίνα -και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας -και τις ΗΠΑ.

Η μετάλλαξη Δέλτα επιβραδύνει την Κίνα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό παγκοσμίως

Η Κίνα έχει ενισχύσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης προκειμένου να καταπολεμήσει τη νέα έξαρση κρουσμάτων της Covid-19.

Ουκ ολίγοι αναλυτές εκφράζουν ανοικτά την ανησυχία τους για την προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στην Κίνα, ήτοι για την επιθετική αντιμετώπιση των εξάρσεων της Covid-19.

Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει αυστηρούς και εκτεταμένους περιορισμούς κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και χάρη σε αυτή την προσέγγιση, η Κίνα κατάφερε να κρατήσει τα προηγούμενα ξεσπάσματα της πανδημίας υπό έλεγχο .

Δεδομένης όμως της εξαιρετικά εύκολης μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, αυτή τη φορά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν λοιπόν την ανησυχία ότι εάν τα lockdown και η πρόοδος των εμβολιασμών δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα και δεν επιτρέψουν στις τοπικές οικονομίες ν’ ανοίξουν ξανά στα μέσα Αυγούστου ή έστω στις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε θα χρειαστεί να επανεξεταστούν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ πέριξ του 8,8% το 2021.

Υπάρχουν μάλιστα ήδη μάλιστα προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας το τρίτο τρίμηνο μεταξύ 2% και 3% από την επέκταση της τάξης του 7,9% στο δεύτερο τρίμηνο. Η μακροπρόθεσμη δε προβολή σε μια τέτοια εξέλιξη είναι μια ανάπτυξη της Κίνας πέριξ του 5%-6%.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως ξεφεύγει των ορίων της Κίνας και επηρεάζει άμεσα τον ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Ο κύριος λόγος είναι ότι θα προκαλέσει για άλλη μια φορά «έμφραγμα» στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού με άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και το διεθνές εμπόριο και εν συνεχεία στο κόστος αρκετών αγαθών.

Ως εκ τούτου μια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας στην ουσία θα αυξήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

Η ξηρασία στις ΗΠΑ η δεύτερη φλέβα που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

Η κεντρική Καλιφόρνια είναι μια περιοχή που πλήττεται μήνες τώρα από την ξηρασία. Τα δέντρα έχουν πλέον συρρικνωθεί, πολλά φυτά έχουν πεθάνει, οι αγρότες είναι απελπισμένοι ενώ αν η ξηρασία επιμείνει, τότε η ΗΠΑ θα έχουν σοβαρό πρόβλημα στον ανεφοδιασμό τους σε τρόφιμα.

Αν και φέτος το φαινόμενο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, εντούτοις να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των δυτικών ΗΠΑ υποφέρει αρκετά χρόνια τώρα από την έλλειψη βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα οι κρατικές αρχές να περικόπτουν τις ποσότητες νερού στα αγροκτήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την επάρκεια νερού στις πόλεις.

Η πρακτική αυτή όπως είναι επόμενο φέρνει σε απόγνωση τους γεωργούς των περιοχών αυτών, οι οποίοι προμηθεύουν τις ΗΠΑ με ουκ ολίγα προϊόντα.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την διακοπή παροχής νερού, πολλοί αγρότες δαπανούν χιλιάδες δολάρια για να ανοίξουν γεωτρήσεις ολοένα και πιο βαθιά στο έδαφος. Aρκεί να δει κανείς τις αποδόσεις των αντίστοιχων εισηγμένων, οι οποίες κυμαίνονται από 29-50% από την αρχή τους έτους, για να κατανοήσει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. (σ.σ: Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε εκτενές αφιέρωμα).

Οι γεωτρήσεις όμως κάποια στιγμή στερεύουν από την υπεράντληση, με αποτέλεσμα οι αγρότες ν’αναζητούν νερό σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος προκειμένου να συντηρήσουν τις καλλιέργειες τους.

Αν προσθέσει κανείς τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, βάση του οποίου τα ακραία φαινόμενα ξηρασίας θα είναι ολοένα και συχνότερα, κατανοεί ότι το κόστος πολλών αγροτικών προϊόντων θα βαίνει αυξανόμενο και ο καταναλωτής θα πρέπει να βάζει ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια εκ των πιο βασικών αναγκών του, της διατροφής του.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.