Γιατί βαράνε «κανόνι» tour operators και βγαίνουν στο «σφυρί» ξενοδοχεία

Γιατί βαράνε «κανόνι» tour operators και βγαίνουν στο «σφυρί» ξενοδοχεία

Τα απόνερα της πανδημικής κρίσης βιώνει η τουριστική αγορά με «κανόνια» μεγάλων tour operators, μαζικές εκποιήσεις ξενοδοχείων και καταλυμάτων και εξαγορές τουριστικών ακινήτων.

Ο ταξιδιωτικός όμιλος Μουζενίδη φέρεται να έχει καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές και ανέστειλε τη δραστηριότητά του, ενώ την ίδια στιγμή βγαίνουν στο «σφυρί» τουλάχιστον 33 ξενοδοχεία.

Ο όμιλος Μουζενίδης είναι από τους μεγαλύτερου εγχώριους tour operators με σημαντική δραστηριότητα στην αγορά της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Η εταιρεία σημείωσε πως η αναστολή της λειτουργίας της είναι προσωρινή με διάρκεια μια εβδομάδα και αφορά την ελληνική δραστηριότητα, κάτι που οφείλεται σε νομικά και τεχνικά ζητήματα.

Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την απόφαση αυτή και αναμένουν «κανόνι», το οποίο ενδεχομένως να συμπαρασύρει και άλλες εταιρείες του κλάδου.

Όπως σημειώνουν tour operators το κανόνι θα αφήσει στην αγορά χρέη τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα οδηγήσουν σε σημαντικές αναταράξεις την ελληνική τουριστική αγορά. Ειδικότερα οφείλονται πολλά χρήματα σε ξενοδοχεία για προκρατήσεις και προκαταβολές που ήδη έχουν δοθεί, ίσως υπάρξουν χρέη στην IATA για αγορές εισιτηρίων και ίσως υπάρξουν και επιπτώσεις στην Elinair και άλλες μικρότερες εταιρείες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πανδημική κρίση αντιμετωπίζουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές της Ρωσίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.

Ο λόγος είναι πως οι τουριστικές ροές από αυτές τις χώρες μπορεί να είναι μαζικές, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε κάποιος tour operator να μπορεί να περιμένει την ουσιαστική ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς στη μεταπανδημική περίοδο.

Έτσι λοιπόν όσοι δραστηριοποιούνται κυρίως στις εν λόγω αγορές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους και να έρθουν αντιμέτωποι με ζητήματα ρευστότητας.

H είδηση για την αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis Travel καλύφθηκε εκτεταμένα από ρώσικα μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα στον ιστότοπο tourdom.rus. Η ίδια ιστοσελίδα ανέφερε πως ο επικεφαλής του Ομίλου στην Ουκρανία Άλαμπερτ Οβανέσοφ δήλωσε πως η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους τουρίστες που είχαν κλείσει πακέτα διακοπών στην Ελλάδα.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας όμως δεν «ακουμπούν» μόνο τους tour operators αλλά περιλαμβάνουν και την ξενοδοχειακή αγορά. Έως τέλος του έτους πλειστηριάζονται 33 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως η Kandia’s Caste Resort & Thalasso, το Sunshine Crete Beach και άλλα πολλά ξενοδοχεία.

Τις διαδικασίες επισπεύδουν servicers, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις εξαγορές ξενοδοχείων. Πηγές του κλάδου σημειώνουν πως οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν «κόκκινα» δάνεια, η πανδημία του κορονοϊού μείωσε τη ρευστότητά τους και παράλληλα «πίεσε» τις αποτιμήσεις τους.

Έτσι λοιπόν οι servicers διαβλέπουν ισχυρό ενδιαφέρον για τις εκποιήσεις των ξενοδοχείων, ενώ και επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά σήμερα με το βλέμμα…στο αύριο και στην αύξηση των τουριστικών αγορών μετά την πανδημική κρίση.