General Motors – Nikola: Νέα, αναθεωρημένη συμφωνία

General Motors – Nikola: Νέα, αναθεωρημένη συμφωνία

Η General Motors και η startup ηλεκτρικών οχημάτων Nikola ανακοίνωσαν σήμερα μία αναθεωρημένη, μικρότερη συμφωνία μεταξύ τους, που διατηρεί στο ακέραιο το κύριο πεδίο συνεργασίας στις κυψέλες καυσίμου, αλλά ακυρώνει το τμήμα της απόκτησης μεριδίου από την GM στην νεοφυή εταιρεία.

Η νέα συμφωνία δεν περιλαμβάνει, επίσης, σχέδια για τη δημιουργία, από πλευράς GM, εργοστασίου στο οποίο η Nikola θα παράγει το ηλεκτρικό ημιφορτηγό που έχει σχεδιάσει.

Τον Σεπτέμβριο, οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει μία συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας η GM θα παρείχε μεταξύ άλλων μπαταρίες, κυψέλες καυσίμου, αλλά και τη συνολική υποδομή ενός εργοστασίου για τη Nikola, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μερίδιο 11% στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων και 700 εκατ. δολάρια.

Η συμφωνία ωστόσο τέθηκε σε αμφισβήτηση μετά την επίθεση short-seller στη Nikola, με την κατηγορία ότι αποτελεί "εταιρεία - απάτη", γεγονός που η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων αρνείται.

Η νέα συμφωνία, ένα μη δεσμευτικό μνημόνιο συμφωνίας, αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων που θα καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία, δήλωσαν με χωριστές ανακοινώσεις και οι δύο εταιρείες.