Γ. Περιστέρης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε παρά τη μεγάλη κρίση»

Γ. Περιστέρης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε παρά τη μεγάλη κρίση»

«Παρά τη μεγάλη κρίση και τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, εμείς συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τις επενδύσεις μας στους τομείς της "καθαρής" ενέργειας, της απανθρακοποίησης, της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα κ. Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Τέρνα Ενεργειακής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, με σκοπό την έγκριση της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου που έγινε μέσω private placement.

H έκτακτη Γενική Συνέλευση ενέκρινε την ΑΜΚ που έγινε με την τοποθέτηση τεσσάρων ισχυρών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, με την εισροή 68,5 εκατ. ευρώ νέων επενδυτικών κεφαλαίων στην εταιρεία.

Σε μια συγκυρία που οι «πράσινες» επενδύσεις είναι στην κορυφή της ζήτησης πανευρωπαϊκά και στην αιχμή του new deal για την ήπειρο με στόχο την «καθαρή» ενέργεια έως το 2050, ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή κατάφερε να φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε πως ο αρχικός στόχος ήταν μια ΑΜΚ κατά 50,1 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 4.556.757 νέων κοινών μετοχών, όμως το ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν δεσμευτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ανέβασαν το στόχο.

Καταγράφηκε υπερβάλλουσα ζήτηση καθώς υπήρξε δεσμευτικό ενδιαφέρον για συνολικά 6.229.422 μετοχές στην τιμή των 11 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή για συνολικό ποσό ύψους 68.523.642 ευρώ. Δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν εγνωσμένου κύρους διεθνή επενδυτικά σχήματα όπως Anavio Capital Partners LLP, Blackrock Inc, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management.

Οι περισσότεροι εκ των ανωτέρω διεθνών επενδυτών τοποθετούνται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, κάτι που αποτελεί διπλή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την Τέρνα Ενεργειακή όσο και για την ελληνική οικονομία.

Η ΑΜΚ έγινε με ολική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Θυμίζουμε πως τα 11 ευρώ είναι μια τιμή κοντά στα ιστορικά υψηλά της μετοχής, ενώ είναι και η τιμή που εισήχθη η εταιρεία στο ταμπλό του Χ.Α. στις 14 Νοεμβρίου 2007. Βεβαίως, η εταιρεία έχει προβεί σε πολλαπλές κεφαλαιακές διανομές τα τελευταία χρόνια, άρα ουσιαστικά τα ιστορικά υψηλά της τα έχει πιάσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Τα 68,5 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα άνω του 1,5 δισ. ευρώ που υλοποιεί ο όμιλος στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας, ήτοι σε έργα αντλησιοταμίευσης, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων.

Πρόκειται για έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι Κρήτης και στην Αμφιλοχία, ενώ η ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων θα γίνει στον Καφηρέα, ισχύος 330MW, στη Βοιωτία (περιοχή Ταράτσα) ισχύος 30MW και στην Ευρυτανία ισχύος 67MW.