7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Γ. Περιστέρης: Άλμα με επενδύσεις νέας γενιάς 5 δισ. ευρώ από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Γ. Περιστέρης: Άλμα με επενδύσεις νέας γενιάς 5 δισ. ευρώ από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων και επενδύσεων νέας γενιάς, συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ στην καθαρή ενέργεια και τις υποδομές, υλοποιεί την περίοδο αυτή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ένα πρόγραμμα, ικανό να δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και συνολικά την οικονομία, μέσα από μια μεγάλη γκάμα επενδύσεων, από ενεργειακά projects και παραχωρήσεις μέχρι τον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σε εξέλιξη ανάλογο πρόγραμμα έργων και επενδύσεων από κάποιον άλλον όμιλο στην χώρα», ανέφερε από το βήμα της τακτικής συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Περιστέρης.

Έκανε ειδική μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλονται όσον αφορά τους δείκτες ESG, στο κοινωνικό αποτύπωμα ύψους 1 δισ. ευρώ του ομίλου προς την οικονομία (στήριξη στο ΕΣΥ, μετατροπή πτέρυγας μάχης στη Σούδας σε «πράσινη», επένδυση στον Αι. Στράτη, κά), αλλά και στην στήριξη προς τον όμιλο, από ισχυρά ονόματα, όπως των Β. Μαρινάκη και Μ. Λάτση, θωρακίζοντας περαιτέρω τη μετοχική του βάση.

Στην αιχμή του δόρατος του ομίλου παραμένει ο τομέας της καθαρής ενέργειας όπου μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια, φιλοδοξεί να διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών υποδομών, συνολικής ισχύος περίπου 4,5 GW. Σταχυολογώντας τις σημαντικότερες εξελίξεις, ο κ. Περιστέρης παρέθεσε τις προοπτικές σε καθαρή ενέργεια, υποδομές και παραχωρήσεις.

Καθαρή ενέργεια

Στόχος του ομίλου είναι μέσα στην επόμενη 5ετία να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, ισχύος 4,5 GW από παλαιάς και νέας γενιάς επενδύσεις. Στην καθαρή ενέργεια, οι δρομολογούμενες επενδύσεις μεταφράζονται σε 3 GW εγκατεστημένης ισχύος, ενώ την ίδια στιγμή η θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ «τρέχει» μια σειρά έργων ΑΠΕ νέας γενιάς, ισχύος 7 GW.

Εξ αυτών, έχουν εξασφαλιστεί άδειες για τα πρώτα 5 GW. Στο μέτωπο της συμβατικής ενέργειας ξεχωρίζει η νέα κοινή επένδυση που θα κάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Motor Oil για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 870 MW στην Κομοτηνή. «Θα είναι η πιο αποδοτική από τις νέες σχεδιαζόμενες», τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Παραχωρήσεις

Στον τομέα αυτό, το χαρτοφυλάκιο εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα έργα, όπως το νέο υπό κατασκευή διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι και το IRC στο Ελληνικό. Στο μέτωπο των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η εταιρεία επεκτείνεται με τις ΣΔΙΤ απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, αλλά και με άλλες όπως αυτή για το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, η εταιρεία διεκδικεί την Εγνατία Οδό, συμμετέχει σε πλήθος διαγωνισμών για παραχωρήσεις σε καίριες μεταφορικές, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ενώ πρόκειται να διεκδικήσει και τη νέα γενιά μεγάλων παραχωρήσεων που θα ακολουθήσουν. Σημειωτέον ότι ο όμιλος έχει το 100% της Νέας Οδού, το 100% της Κεντρικής Οδού και το 17% της Ολυμπίας Οδού.

Υποδομές

Στο σκέλος αυτό, ο όμιλος αναμένεται να δει το ανεκτέλεστο έργων να ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης, προσθέτοντας ότι «πέραν αυτών πιστεύουμε λόγω θέσεως και τεχνογνωσίας θα διεκδικήσουμε μερίδιο επόμενων έργων που θα δημοπρατηθούν στην Ελλάδα χωρίς να εγκαταλείπουμε δραστηριότητα στο εξωτερικό Θα κοιτάξουμε να είναι κερδοφόρα».

Το νέο ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σημειωτέον ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενέκρινε την αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας από 13 σε 15 αποτελούμενη από 13 Μέλη.

Τα μέλη είναι:

1. Περιστέρης Γεώργιος , Πρόεδρος ΔΣ

2. Ταμβακάκης Απόστολος Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος

3. Γουρζής Μιχαήλ

4. Μπενόπουλος Άγγελος

5. Αντωνάκος Δημήτριος

6. Μουστάκας Εμμανουήλ

7. Περδικάρης Γεώργιος

8. Λαζαρίδου Πηνελόπη

9. Καπράλος Σπυρίδων Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος

10. Δημήτριος Αφεντούλης

11. Apkarian Gagik Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος

12. Στάικου Σοφία Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος

13. Δεληκούρα Αικατερίνη Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος

14. Σκορδάς Αθανάσιος Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος

15. Λάμπρου Κωνσταντίνος