8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Γ. Αλεβίζος (Fourlis): Γιατί μπήκαμε στις ΑΕΕΑΠ, τι έγινε στο road show στο Παρίσι

Γ. Αλεβίζος (Fourlis): Γιατί μπήκαμε στις ΑΕΕΑΠ, τι έγινε στο road show στο Παρίσι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Οι ξένοι έχουν αρχίσει και κοιτάζουν ξανά την Ελλάδα, έστω και σε αρχικά διερευνητικό στάδιο. Εδώ στο Παρίσι είδαμε κάποια funds και κάποια επενδυτικά σχήματα που δεν είχαν εμφανιστεί ξανά. Υπάρχουν 6-7 επενδυτικά “σπίτια” στη Γαλλία, κάποια long funds που κάνουν focus στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται να επενδύσουν. Όμως, αυτό που ανησυχεί τους ξένους, είναι το ενδεχόμενο μακράς προεκλογικής περιόδου».

Αυτά δηλώνει στο Liberal από το Παρίσι όπου συμμετείχε στο road show της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ ο οικονομικός διευθυντής και επί χρόνια επιτελικό στέλεχος του ομίλου Fourlis Γώργος Αλεβίζος.

Η Fourlis συμμετείχε στο road show της Πειραιώς Χρηματιστηριακή στη γαλλική πρωτεύουσα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με την παρουσίαση δέκα εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών.

Πρόκειται για το καθιερωμένο πλέον road show που κάθε χρόνο υλοποιεί η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ στο Παρίσι, ενώ φέτος το παρών έδωσαν από τις τράπεζες οι Alpha Bank και Πειραιώς και οκτώ μετοχές της πραγματικής οικονομίας ή άλλων υπηρεσιών. Πιο αναλυτικά, συμμετείχαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Μotor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Fourlis και Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Το εν λόγω road show έγινε σε μια θετική συγκυρία για την Ελλάδα, εν μέσω κινητικότητας σε πολλά επίπεδα, με αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και με σημαντική αντίδραση στο χρηματιστήριο.

Όπως τονίζει ο κ. Αλεβίζος «εμείς, ως Fourlis είχαμε πολλά ραντεβού, ίσως τα περισσότερα μαζί με τη Motor Oil. To ενδιαφέρον των Γάλλων είναι υπαρκτό, άλλωστε οι Γάλλοι έχουν παραδοσιακά πολλές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες στη χώρα μας, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Φέτος μάλιστα εμφανίστηκαν και κάποια long funds που δεν είχαν δώσει το παρών τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, όπως προανέφερα, αυτό που ανησυχεί συνολικά τους ξένους επενδυτές, είναι το ενδεχόμενο μακράς προεκλογικής περιόδου».

Κλείσαμε καλά το 2018, θα πάμε καλύτερα το 2019

Μιλώντας για τον όμιλο Fourlis ο κ. Αλεβίζος τόνισε ότι «πήγαμε καλά στη χρήση του 2018 τόσο από πλευράς αύξησης κύκλου εργασιών, όσο και από πλευράς κερδών. Ο όμιλος είναι σε καλή φάση ανάπτυξης. Μάλιστα, έχουν μπει οι βάσεις για ένα ακόμη καλύτερο 2019».

Αναφορικά με τα πλάνα της τρέχουσας χρονιάς, τονίζει ότι η εταιρεία επικεντρώνεται πλέον στα καταστήματα pick up points, στοχεύοντας να ανοίξει ένα τέτοιο στην Ελλάδα και ένα στη Λευκωσία εντός του ''19. Πρόκειται για το νέο μοντέλο καταστήματος ΙΚΕΑ που λειτουργεί με παραγγελίες και παραλαβή από αυτό, πιο ευέλικτο, λιγότερο κοστοβόρο.

Γιατί η Fourlis μπαίνει στις ΑΕΕΑΠ

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε άδεια λειτουργίας στην υπό σύσταση Trade Estates ΑΕΕΑΠ, που είναι εταιρεία ακινήτων του ομίλου Fourlis. Μιλώντας για τους λόγους που η Fourlis αποφάσισε να μπει στην αγορά ακινήτων, ο κ. Αλεβίζος τονίζει πως έχουμε ήδη μια ομάδα ακινήτων που θα μπουν κάτω από την ομπρέλα της νέας εταιρείας, όπως είναι τα ακίνητα που στεγάζουν τα τέσσερα ΙΚΕΑ, Logistics Center, αποθήκη αλλά και το μεγάλο ακίνητο στο Ρέντη.

«Δεν πρόκειται να ανοιχτούμε άκριτα στα ακίνητα, ούτε πρόκειται να μπούμε σε αγορές που δεν ξέρουμε. Θα κινηθούμε σε ποιοτικά ακίνητα και σε οργανωμένες εκμεταλλεύσεις, όχι σε αθρόες  αγοραπωλησίες. Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα αναπτυχθεί και με την απόκτηση νέων ακινήτων και εκτός ομίλου, με στόχο να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λιανικής υψηλής ποιότητας».

Το αρχικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estates ΑΕΕΑΠ αποτιμάται στα 176 εκατ. ευρώ.Συμπεριλαμβάνονται επτά συνολικά ακίνητα, εκ των οποία τα τέσσερα είναι ακίνητα όπου στεγάζονται καταστήματα ΙΚΕΑ (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βουλγαρία και Κύπρο), ενώ τα άλλα τρία πρόκειται για το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας του ομίλου στο Σχηματάρι, για την παλιά αποθήκη χονδρικής του ομίλου στα Οινόφυτα έκτασης 25.000 τ.μ., καθώς και για το ακίνητο στην περιοχή του Ρέντη (κοντά στην οδό Πειραιώς), το οποίο σήμερα νοικιάζουν μεταξύ άλλων οι αλυσίδες «Κωτσόβολος», Lidl, Jysk, Διάφανο.

Αυτά τα ακίνητα αποτελούν το αρχικό χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η οποία θα επικεντρωθεί στα ακίνητα λιανικής αγοράς και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου. Η επιλογή αυτή είναι στρατηγική και βασίζεται στο γεγονός ότι ο όμιλος έχει τεχνογνωσία στον τομέα αυτό.

Το εκτόπισμα της Fourlis

H εμπορική δραστηριότητα του ομίλου  επεκτείνεται πέρα από την Eλλάδα, στην Kύπρο, την Bουλγαρία, την Pουμανία και την Tουρκία.

Σήμερα, το δίκτυο λιανικής του Oμίλου αποτελείται από εφτά καταστήματα IKEA, πέντε εκ των οποίων είναι στην Eλλάδα, ένα στην Kύπρο, και ένα στη Σόφια Bουλγαρίας. Eπίσης λειτουργούν οκτώ σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων IKEA (Pόδος, Πάτρα, Xανιά, Hράκλειο, Kομοτηνή) και δύο στη Bουλγαρία.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα της IKEA (e-commerce) είναι σε πλήρη λειτουργία και στις τρεις χώρες (Eλλάδα, Kύπρος, Bουλγαρία). Επιπλέον, λειτουργούν 118 καταστήματα Intersport, (Eλλάδα 50, Pουμανία 31, Tουρκία 24, Bουλγαρία 8 και Kύπρο 5) και 14 καταστήματα The Athletes Foot (Eλλάδα 12, Tουρκία 2).