Φουλ τις μηχανές για το Frontier βάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Φουλ τις μηχανές για το Frontier βάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας


Επιταχύνει τις διαδικασίες για τη «Μέγκα Τιτλοποίηση» του Frontier των 6 δισ. ευρω η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από Funds του εξωτερικού αλλά και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά. 

  Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία, και κυρίως τα μέτρα ανακούφισης που έχει λάβει η Κυβέρνηση, - μόνο τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή δόσεων ξεπερνούν τα 30 δισ.ευρώ – οι υποψήφιοι επενδυτές δεν φαίνεται να πτοούνται. Αντιθέτως μάλιστα μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί έντονος ανταγωνισμός γεγονός που οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. 

Ο πρώτος αφορά στην σχετική καλή ποιότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου των δανείων, και το δεύτερος, διότι προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα της ελληνικής αγοράς ανάλογο σε μέγεθος project. 

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες «θέση μάχης» για το Frontier λαμβάνουν από την εγχώρια αγορά οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες η Intrum και η doValue. Από τη διεθνή αγορά το συγκεκριμένο project έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της αγοράς, η Davidson Kempner που μετά την απόκτηση του project Galaxy από την Alpha Bank φιλοδοξεί να καταστεί ο τρίτος ισχυρός πυλώνας και φυσικά η Bain Capital που παραδοσιακά διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα καθώς έχει πλειοδοτήσει σε αρκετά από τα προηγούμενα projects της τράπεζας. 

Η συγκεκριμένη συναλλαγή θεωρείται εξαιρετικά επωφελής για την ίδια την Τράπεζα καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις θα καταφέρει ταυτοχρόνως να μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της κάτω από το 15%, χωρίς όμως να υποστεί σημαντική επιβάρυνση στους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας και σχεδόν μηδενική μείωση στα κέρδη της.

Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως χάρη στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου δανείων που αφορά κυρίως στεγαστικά δάνεια που καλύπτονται από υψηλές εξασφαλίσεις. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περίπου 190.000 δάνεια, εκ των οποίων το το περίπου 90% διαθέτει εμπράγματες (ακίνητα) εξασφαλίσεις. Ένα 18% αφορά επιχειρηματικά δάνεια και μόνον το 5% σε καταναλωτικά δάνεια. 

Το δεύτερο «ατού» του Frontier συνδέεται με την εγγύηση που θα προσφέρει το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ στα τιτλοποιημένα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Συγκεκριμένα τα λεγόμενα senior bonds που θα εκδοθούν και θα είναι πλήρως εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φτάσουν τα 2,5 δισ.ευρώ. 

Πέρα όμως από τη δομή της τιτλοποίησης για την οποία έχουν ξοδευτεί πολλές ώρες εργασίας από το αρμόδιο τμήμα της Εθνικής, αποτελεί «κοινό» μυστικό στην αγορά ότι η Εθνική έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με του επικρατέστερους επενδυτές από πλεονεκτική θέση καθώς δεν συνοδεύει την πώληση του πακέτου με αυτή της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων. Το γεγονός αυτό παρέχει στη διοίκηση της Εθνικής μεγαλύτερη ευελιξία κατά τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα των προμηθειών.