Fed: Μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων

Fed: Μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων

Το νέο πρόγραμμα «μαμούθ», παροχής δανεισμού και ενίσχυσης των υφιστάμενων προγραμμάτων της με στόχο της αμερικανικής οικονομίας ύψους έως και 2 τρισ. δολαρίων στη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Ειδικότερα, στη δηλωσή του ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, τονίζει ότι «ο ρόλος της τράπεζας είναι να παράσχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση και σταθερότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας και οι ενέργειές μας σήμερα θα συμβάλουν στην εξασφάλιση της όσο το δυνατόν πιο δυνατής ανάκαμψης».

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα προβλέπει δάνεια που θα εστιάσουν στις επιχειρήσεις με μέχρι 10.000 εργαζόμενους και έσοδα έως 2,5 δισ, δολαρίων το 2019, με δανεισμό που θα ανέλθει στα 600 δισ. δολάρια. Τα δάνεια αυτά θα έχουν τετραετή διάρκεια, με τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων να αναβάλλονται για ένα έτος.

Ένα ακόμα εργαλείο που παρουσίασε σήμερα η Fed είναι η αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων ύψους 500 δισ. δολαρίων απευθείας από τις πολιτείες, τις κομητείες και τις πόλεις.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενημέρωσε επίσης ότι θα επεκτείνει τρεις υπάρχουσες διευκολύνσεις με στόχο την αύξηση της πίστωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία θα φτάσει τα 850 δισ. δολαριών.