Ινδία: Εξαγορά της Future Group από την Reliance έναντι 3,4 δισ. δολαρίων με «στόχο» την Amazon

Εξαγορά της Future Group από την Reliance έναντι 3,4 δισ. δολαρίων με «στόχο» την Amazon

Η Reliance ο ινδικός κολοσσός βιομηχανιών του Μουκές Αμπάνι εξαγόρασε τη Future Group τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, στο λιανεμπόριο, έναντι 3,4 δισ. δολαρίων σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Αναλυτές θεωρούν ότι στόχος του Αμπάνι, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας είναι να εμποδίσει την εξάπλωση της Amazon στην τοπική αγορά. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Amazon ανακοίνωσε το λανσάρισμα ηλεκτρονικών φαρμακείων στην Ινδία, ενώ ετοιμάζει επενδύσεις πάνω από 2 δις δολάρια σε διάστημα δύο ετών. 

O όμιλος Reliance μετατρέπεται σε κολοσσό του εμπορίου τόσο σε φυσικό όσο και σε ηλεκτρονικό επίπεδο, έχοντας συγκεντρώσει από τον περασμένο Απρίλιο πάνω 20 δισ. δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια.

Η επενδυτική KKR με έδρα την Νέα Υόρκη έχει αγοράσει το 2.32% της εταιρείας έναντι 1.5 δισ. δολαρίων. Η είδηση αυτή ήρθε ένα μήνα ακριβώς αφότου το Facebook εξαγόρασε το 9.9% της Jio Platforms έναντι 5.7 δισ. δολαρίων, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη «επένδυση» μετά την εξαγορά της πλατφόρμας WhatsApp για 19 δισ. δολάρια.

Η  κίνηση αυτή δίνει στο Facebook σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, ένα σημαντικό προβάδισμα στην Ινδία, όπου το WhatsApp έχει 400 εκατομμύρια χρήστες και πρόκειται να ξεκινήσει μια υπηρεσία πληρωμών. «Αυτή η επένδυση υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την Ινδία και τον ενθουσιασμό μας για τον σημαντικό μετασχηματισμό που προκάλεσε η Jio στη χώρα», δήλωσε το Facebook.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρόσθεσε επίσης ότι σκοπεύει να επικεντρωθεί στη συνεργασία μεταξύ του WhatsApp και της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου της Reliance JioMart για να επιτρέψει στους χρήστες να συνδεθούν με επιχειρήσεις, καταστήματα και να αγοράσουν προϊόντα.

Επιπρόσθετα, η Silver Lake μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα την Silicon Valley στην Καλιφόρνια τοποθέτησε 750 εκατομμύρια δολάρια στην Jio, την ώρα που η Vista με έδρα το Τέξας εξαγόρασε και αυτή ποσοστό έναντι 1.5 δισ. δολαρίων.

Τελευταία προσθήκη στο μετοχολόγιο της εταιρείας του Αμπάνι, είναι το κρατικό fund του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το δίκτυο CNBC, το Mubadala Fund εξαγόρασε 1.95% της Jio έναντι αντιτίμου 1.2 δισ. δολαρίων.