Ευρωζώνη: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας φέρνει νέα συρρίκνωση της οικονομίας

Ευρωζώνη: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας φέρνει νέα συρρίκνωση της οικονομίας

Η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης μπαίνει και πάλι σε πτωτική πορεία καθώς η εκ νέου επιβολή περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναγκάζει τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών να περιορίσουν τις λειτουργίες τους.

Σύμφωνα με το 90% των οικονομολόγων στους οποίους απευθύνθηκε το πρακτορείο Reuters, το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ευρώπη καθιστά πολύ υψηλό τον κίνδυνο ανακοπής της ανάκαμψης που είχε αρχίσει να σημειώνει η οικονομία της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Οκτώβριο σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 49,4 μονάδες από 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν ανάπτυξη της δραστηριότητας, ενώ κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο συρρίκνωση. 

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες κατρακύλησε στις 46,2 μονάδες, χαμηλό πέντε μηνών, από 48,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο. 

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε σε υψηλό 26 μηνών στις 54,4 μονάδες από 53,7 τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης PMI για την μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε σε υψηλό 32 μηνών στις 57,8 μονάδες από 57,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται, μειώνεται η αισιοδοξία, και ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων έπεσε στις 54,6 μονάδες από 59,2, στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο.

«Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να μπει και πάλι σε ύφεση καθώς το δεύτερο κύμα των μολύνσεων από το ιόν οδήγησε σε νέα υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.