Eurobank: Πακέτο επενδύσεων 750 εκατ. στον τουρισμό

Eurobank: Πακέτο επενδύσεων 750 εκατ. στον τουρισμό

Περίπου 2.000 νέα δωμάτια πρόκειται να προστεθούν στις τουριστικές υποδομές της χώρας και 4.700 δωμάτια θα αναβαθμισθούν σε μεγάλα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων με το πακέτο ρευστότητας ύψους συνολικά 750 εκατ. ευρώ που θα παράσχει στον κλάδο η Eurobank την επόμενη διετία.

Μάλιστα πέραν των δανείων σε μεγάλες μονάδες 4 και 5 αστέρων προβλέπονται και δάνεια 80 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες μονάδες.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Κώστα Βασιλείου, η πρόβλέψη για τα δάνεια 750 εκατ. ευρώ είναι να δοθούν:

- 250 εκατ. ευρώ για εξαγορές

- 275 εκατ. ευρώ για ανέγερση νέων μονάδων ή επέκταση

- 225 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση 

Η Eurobank έχει στόχευση σε ξενοδοχεία resorts και όχι ξενοδοχεία πόλης ενώ με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έχει χαρτοφυλάκιο χειμερινών προορισμών. Τα νέα δάνεια θα κατευθυνθούν κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς στα νησιά ως εξής:

- 30% στα Δωδεκάνησα

- 20 στην Αττική

- 10% στην Κρήτη

- 9% στην Χαλκιδική

- 8% στις Κυκλάδες

 -7% στο Ιόνιο

- Ποσοστό 16% θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στον τουρισμό κυρίως στην ηπειρωτική χώρα.

Στο μεταξύ όπως είπε ο κ. Βασιλείου, επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία για τις κρατήσεις και τις πληρότητες και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ήδη κρατηθεί το 40%-50% των δωματίων για το 2022 και αναμένεται μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να έχουν καλυφθεί με προκρατήσεις το 70% της προσφοράς δωματίων στη χώρα.

Τα παραπάνω όπως είπε ο κ. Βασιλείου είναι στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα και ελπίζεται ότι δεν θα αλλάξουν λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Για το θέμα αυτό ο κ. Βασιλείου τόνισε τα στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι οι τουρίστες επηρεάζονται από την αβεβαιότητα που έχει να κάνει με τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα και την πιθανότητα καραντίνας, παρά επειδή φοβούνται μήπως κολλήσουν τον ιό.

Δάνεια για μικρομεσαίους

Σοβαρά οφέλη προκύπτουν για όσους επενδύσουν φροντίζοντας η επένδυσή τους να είναι επιλέξιμη στα προγράμματα του ταμείου Ανάπτυξης. Τα προγράμματα παρέχουν τραπεζικό δανεισμό σε πολύ χαμηλό κόστος καλύπτοντας το 40% της επένδυσης που μπορεί να φθάσει το 50% αν συνδεθεί με επενδύσεις που έχουν χαρακτήρα «πράσινης μετάβασης». Το κλειδί είναι τα χαρακτηριστικά της αειφορίας (ESG).

Επίσης σε υφιστάμενες μονάδες όπου επιχειρείται εκσυγχρονισμός με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα, προβλέπεται δανεισμός με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 0,20%.

Στη διετία 2020-2021 η Eurobank ανέστειλε τις δόσεις σε τουριστικά δάνεια 200 εκατ. ευρώ, χρηματοδότησε με κεφάλαια κίνησης 250 εκατ. ευρώ τουριστικές επιχειρήσεις ενώ χρηματοδότησε επενδύσεις με 200 εκατ. ευρώ.