Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τα όπλα της επόμενης ημέρας

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τα όπλα της επόμενης ημέρας

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην κρισιμότητα των στιγμών και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο επιχειρείν η πανδημία, αλλά εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του για μια ισχυρή «επόμενη ημέρα» για την Mytilineos, ο CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολίασε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του ομίλου για το 2019, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα των πραγμάτων που θα έρθουν.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που μια τέτοια συνάντηση (σ.σ. το conference των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα) δεν γίνεται δια ζώσης, σχολίασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος καταγράφοντας την περίσταση. Και σημείωσε ότι το 2020 –ιδιαίτερα, δε, το δεύτερο εξάμηνο- θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερα σοβαρών προκλήσεων.

«Η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας και τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η γενιά μου», περιέγραψε, προσθέτοντας πως ακόμα είναι πρόωρο να γίνει αποτίμηση των συνεπειών της κρίσης που έφερε ο κορονοϊός.

Ο επιχειρηματίας που φημίζεται για το βάθος τη ανάλυσης του σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο μίλησε για «αβεβαιότητα» την οποία σήμερα αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε όμως ότι το management της Mytilineos τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία, προκλήσεις και έκτακτα περιστατικά. Για την Mytilineos «είμαι βέβαιος ότι θα το ξανακάνουμε», είπε.

Τα όπλα του ομίλου στη μάχη των επομένων μηνών περιλαμβάνουν τον ισχυρό ισολογισμό, το χαμηλό δανεισμό, την υψηλή ρευστότητα, που σε συνδυασμό με το διαφοροποιημένο και καθετοποιημένο business model, προσφέρει σταθερότητα και αντοχή σε βάθος χρόνου, εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες μεταξύ των επιμέρους μονάδων του ομίλου όπως αυτό προέκυψε μετά το μετασχηματισμό του προσφέροντας δυνατότητα μόχλευσης, όπου η κάθε δραστηριότητα αντισταθμίζει την άλλη διευκολύνοντας την επίτευξη σταθερών αποδόσεων.

Σημείωσε επίσης ότι το νέο εταιρικό μοντέλο που εστιάζει στην ενεργειακή μετάβαση (προς τις ΑΠΕ) και την αειφόρο ανάπτυξη, διαμορφώνει βασική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία της διαχείρισης κινδύνου, αλλά και τον μηχανισμό βελτιστοποίησης του κόστους (που ήδη εφαρμόζεται στον όμιλο με την κωδική επωνυμία ΗΦΑΙΣΤΟΣ) μεταξύ των παραγόντων που θα διαμορφώσουν τη «διαφορά» την επόμενη ημέρα.

Ο επικεφαλής της Mytilineos έδωσε υψηλή σημασία και στην ηγετική θέση του ομίλου στην αγορά αερίου, σημειώνοντας στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ότι ο τομέας της ενέργειας είναι ο τελευταίος που θα πληγεί, όπως αποδεικνύεται από τη ζήτηση η οποία δεν έχει μειωθεί. Μείωση δεν έχει υπάρξει ούτε στον κλάδο του αλουμινίου, καθώς η πτώση στη βόρεια Ιταλία αντισταθμίζεται από άλλες αγορές, αλλά ακόμη και αν υπάρξει, ο όμιλος διαθέτει Plan B, αλλά και Plan C σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, πάντως, επεσήμανε πως το πλάνο για τη νέα μονάδα αλουμινίου (μια απόφαση που επρόκειτο να ληφθεί μέσα στο μήνα) μετατοπίζεται χρονικά λόγω των εξελίξεων.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε εκτενώς και στα πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν για την προστασία των εργαζομένων και την εύρυθμη λειτουργία του ομίλου, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας ε ένα ευρύτερο project που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ανάμεσά τους, η κατ’ οίκον εργασία για το 80% του προσωπικού γραφείου, ο επαναπατρισμός εργαζομένων από το εξωτερικό, και τα ειδικά μέτρα στις μονάδες παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα:

Μυτιληναίος: Αύξηση κύκλου εργασιών 47,8% το 2019 - Στα 2,25 δισ. ευρώ