Εθνική Ασφαλιστική: Τέσσερις οι μνηστήρες, δύο τα φαβορί

Εθνική Ασφαλιστική: Τέσσερις οι μνηστήρες, δύο τα φαβορί

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το πως θα επιλεγεί ο προτιμώμενος ενδιαφερόμενος, ο τελικός νικητής αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα - πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και πριν το Πάσχα - με την Εθνική Ασφαλιστική να περνά σε ξένα χέρια μέσα στον Απρίλιο.

Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία κάνουν λόγο για ένα «σύνθετο» deal και χρήζουν φαβορί την κινεζική Fosun και την ελληνοαμερικανική κοινοπραξία.

Όπως είχε αποκαλύψει το liberal.gr, το ενδιαφέρον είναι ζωηρό από κινεζικής πλευράς καθώς τρεις από τους τέσσερις "μνηστήρες" που παραμένουν στη διαδικασία είναι επενδυτικά σχήματα από τη μεγαλύτερη, πλέον, οικονομία στον κόσμο.

Ο επενδυτικός κολοσσός Fosun και τα λιγότερο γνωστά σχήματα Gongbao και Wintime είναι οι Κινέζοι που δίνουν μέχρι τέλους τη μάχη για την Εθνική Ασφαλιστική. Στα φαβορί συγκαταλέγεται, ωστόσο, η κοινοπραξία των Ελληνοαμερικανών επενδυτών John Calamos, Αριστείδη Χαλικιά και του ομίλου Exin που έχει εξαγοράσει το μερίδιο της AIG στην AIG Ελλάς. 

Όσο για το τίμημα του deal, αυτό θα επηρεαστεί – δυστυχώς- από τις τρέχουσες συνθήκες, όπως συμβαίνει με όλες τις αγοραπωλησίες που λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο της κρίσης. Διότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές γνωρίζουν το σφικτό χρονοδιάγραμμα και τις δεσμεύσεις των Ελλήνων πωλητών και δεδομένα προσπαθούν να αποκτήσουν εταιρείες με το καλύτερο δυνατό τίμημα. Όπως έχει αναφέρει το liberal.gr, με τα σημερινά δεδομένα η εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να διαμορφωθεί στα 500-700 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές βλέπουν σοβαρές προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: στην Ελλάδα η διείσδυση του κλάδου Ζωής είναι 4 φορές χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η ασφάλιση κατοικίας βρίσκεται σε αδιανόητα χαμηλά επίπεδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ζούμε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης και ότι οι Έλληνες εμφανίζουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης.

Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής γίνεται ακόμα πιο ελκυστική εξαιτίας του γεγονότος ότι η εταιρεία κατέχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο και κυρίαρχη θέση στην αγορά. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει η αποκλειστική συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα για τη διάθεση των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, μία πτυχή που δίνει προστιθέμενη αξία στο deal.