Επιστρέφουν στο 2015 οι συντελεστές ΦΠΑ

Επιστρέφουν στο 2015 οι συντελεστές ΦΠΑ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στο 2015 επιστρέφουν οι συντελεστές ΦΠΑ για τα τρόφιμα και την εστίαση από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα, μειώνεται ο ΦΠΑ στο 6% (από 13%) στην ενέργεια και συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την 1η Ιουνίου επιστρέφουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όλα τα τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2015 δεκάδες τρόφιμα που μέχρι τότε επιβαρύνονταν με 13%, αποφασίστηκε να υπαχθούν στον συντελεστή 23% και μερικούς μήνες αργότερα (1η Ιανουαρίου 2016) ο συντελεστής αυξήθηκε στο 24%. Οι καταναλωτές θα δουν τις λιανικές τιμές να μειώνονται κατά 8% - 9% στα εξής είδη: κρέατα μαλακόστρακα και μαλάκια, συκώτια, αυγά, μπαχαρικά, μαστίχα, σπορέλαια, παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάου, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, ξύδια και υποκατάστατα αυτών, αλάτι.

Εκτός από τις μειώσεις στα τρόφιμα μειώνεται και ο ΦΠΑ στην εστίαση σε 13% από 24% σήμερα. Πρόκειται για τον κλάδο που τα τελευταία χρόνια καταγράφει ρεκόρ φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει ήδη εξαγγελθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Σεπτέμβριο του 2011, μετά από απαίτηση της τρόικας και στα πλαίσια του πρώτου μνημονίου, ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξήθηκε από 13% σε 23%. Δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, μετά από την επιμονή της τότε κυβέρνησης, ο ΦΠΑ στην εστίαση επανήλθε στο 13%. Τον Ιούλιο του 2015, μετά τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στα capital controls και στο τρίτο Μνημόνιο, ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξήθηκε σε 23% και από την 1η Ιανουαρίου 2016 σε 24%.

Η τρίτη παρέμβαση στον ΦΠΑ αφορά την ενέργεια και συγκεκριμένα το ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο όπου ο συντελεστής μειώνεται από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο 6%, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Για χρεώσεις ρεύματος 30 ευρώ, η επιβάρυνση σήμερα από τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 3,90 ευρώ, ενώ με τη μείωση θα περιορισθεί σε 1,8 ευρώ.