8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Επιδεινώθηκε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο

Επιδεινώθηκε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάιο καθώς η τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης να μειώσει την αστάθεια της αγοράς αύξησε τις ανησυχίες για την επιδεινούμενη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το τουρκικό νόμισμα, που εξακολουθεί να είναι ευάλωτο μετά την περυσινή κρίση κατά την οποία έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου, οδεύει σήμερα προς την πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών και οι επιδόσεις του είναι οι χειρότερες απ'' όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών.

Ενώ οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αρκετά ανορθόδοξα μέτρα για να σταθεροποιήσουν τη λίρα, η πτώση της ισοτιμίας της έχει φθάσει μέχρι στιγμής φέτος το 11%. Η συνεχιζόμενη αδυναμία της, από την άλλη, θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να περιορίσει τις εισαγωγές και να επιτύχει τον φιλόδοξο κυβερνητικό στόχο για 5% αύξηση του ΑΕΠ το 2020, σημειώνει το Διεθνή Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τουρκική λίρα σημείωσε σήμερα πτώση μέχρι τις 5,9425 έναντι του δολαρίου, που κι αυτό υποχωρούσε μετά την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.