Επενδυτικά projects 700 εκατ. ευρώ ανοίγουν την αγορά της κάνναβης στην Ελλάδα

Επενδυτικά projects 700 εκατ. ευρώ ανοίγουν την αγορά της κάνναβης στην Ελλάδα

Η αγορά της εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς κυρίως σε στις ΗΠΑ όπου έχουν πραγματοποιηθεί τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για ένα market pool το οποίο διεθνώς αναμένεται να ανέλθει τα 65 δισ. δολάρια έως το 2024 σύμφωνα με το UN World Drug Report, ενώ η χώρα μας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που βλέπουν μια αγορά που κρύβει ευκαιρίες, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί όσο σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με τα περιθώρια ανάπτυξης να χαρακτηρίζονται μεγάλα. 

Ψηλά στη λίστα των επενδυτών η χώρα μας βρίσκεται και για έναν ακόμη λόγο. Αυτός δεν είναι άλλος από τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια κάνναβης.

Οι επενδυτές αναμένεται να «ρίξουν» στην αγορά ζεστό χρήμα, καθώς τα αιτήματα που για άδειες που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους φακέλους που έχουν καταθέσει οι επενδυτές, και έχουν εγκριθεί, οι εταιρείες που ξεχωρίζουν είναι οι εξής:

-Cannatec Greece στο Κιλκίς, με ύψους επένδυσης 10 εκατ. ευρώ και 64 εργαζομένους

-Πέντε ΑΕ στη Χαλκιδική, με ύψους επένδυσης 40 εκατ. ευρώ και 200 εργαζομένους

-WCM Cannamedica με εκτιμώμενη επένδυση 2,6 εκατ. ευρώ, και 32 εργαζομένους στον Ωρωπό

-Pharma Essenza Cannabis με εκτιμώμενη επένδυση 8 εκατ. ευρώ, με 60 εργαζόμενους με την επένδυση να γίνεται στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Δήμο Ανδραβίδας

-Τικούν Ολάμ Ελλάδος, με επένδυση 9 εκατ. ευρώ, 38 εργαζόμενους, όπου σχεδιάζει επένδυση στα Εξαμίλια της Κορίνθου

-Biomacann, με έδρα τη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και 51 εργαζόμενους

-Hexo Med, με έδρα στη ΒΙΠΕ Λάρισας με επενδυτικά σχέδια 40 εκατ. ευρώ και 220 εργαζόμενους

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αν εγκριθούν οι άδειες και προχωρήσουν τα έργα που έχουν αιτηθεί οι εταιρείες, τότε στην πλήρη λειτουργία των μονάδων αυτών οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ της χώρας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δοθεί πάνω από 60 άδειες φαρμακευτικής κάνναβης με το τελευταίο διάστημα να υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός φιλοεπενδυτικού νομικού καθεστώτος.

Αυτή άλλωστε είναι και η κορυφαία πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς που να ευνοεί τις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου στη φαρμακευτική κάνναβη.

Τη λύση στους προβληματισμούς της αγοράς δίνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που στοχεύσει στην επιτάχυνση των επενδύσεων και στην ανάπτυξη της αγοράς.

Εκτιμάται πως σύντομα η Ελλάδα θα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που θα είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία θεωρούνται από τα πιο σημαντικά νέα προϊόντα που μπορούν να εφαρμοστούν στις σύγχρονες θεραπευτικές διαδικασίες για την ανακούφιση του πόνου ή και τη θεραπειών πολλών ασθενών.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρα αναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών, την πώληση φαρμακευτικής κάνναβης Cannabis Sativa, περιλαμβάνει όρους ενίσχυσης της αγοράς και των επενδύσεων, ενώ ρυθμίζει και ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, εξασφαλίζοντας τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με τελικά προϊόντα.

Στην Ελλάδα η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε το 2017, ενώ η εμπορία και καλλιέργεια πέρασε μέσα από νόμο του 2018. Η αρχή έγινε τότε, όμως μεγαλύτερη σημασία έχει η συνέχεια.

Μόνο μέσω άρσης των αντικινήτρων, της γραφειοκρατίας και ενός ξεκάθαρα φιλοεπενδυτικού πλαισίου λειτουργίας θα μπορέσουν οι εταιρείες να «απελευθερώσουν» τις αναπτυξιακές τους δυνάμεις και να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις που έχουν δρομολογήσει.

Η χώρα φαίνεται πως αλλάζει σελίδα και σε αυτόν τον κλάδο, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος με τα βήματα που γίνονται από την πολιτική ηγεσία να κρίνονται ικανοποιητικά.

Εφόσον συνεχιστούν οι προσπάθειες με σχέδιο και οργάνωση τότε η χώρα μας θα μπορέσει να καινοτομήσει και να βρεθεί στον πυρήνα επενδυτικών εξελίξεων, που θα αφήσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στη χώρα και στην κοινωνία με τη δημιουργία πολλών νέων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.