Τρίτη 7 Απριλίου 2020, 19:18

-A +A

Επαναφέρει το waiver η ΕΚΤ - Ανάσα ρευστότητας για την Ελλάδα

Τρίτη 7 Απριλίου 2020, 19:18
Επαναφέρει το waiver η ΕΚΤ - Ανάσα ρευστότητας για την Ελλάδα
-A +A

Σε μια πολύ σημαντική απόφαση προχώρησε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαναφέροντας την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών τίτλων στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος. Το waiver, όπως λέγεται η παρέκκλιση αυτή, είχε χαθεί από το 2018, αφού μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου οι ελληνικοί τίτλοι έπαψαν να θεωρούνται επιλέξιμοι από την ΕΚΤ λόγω της χαμηλής αξιολόγησης.

Με άλλα λόγια, από σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα των πράξεων παροχής ρευστότητας, γεγονός που δίνει ανάσα τόσο στις τράπεζες όσο και στο ελληνικό Δημόσιο. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ να γίνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η επαναφορά του waiver διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες πλέον έχουν ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία στους επόμενους μήνες. 

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει ότι η Τράπεζα:

- Yιοθετεί ένα πρωτοφανές σύνολο μέτρων για να διασφαλιστεί η άμβλυνση των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

- Αυξάνει προσωρινά την ανοχή του κινδύνου του Ευρωσυστήματος για τη στήριξη της πίστωσης στην οικονομία.

- Διευκολύνει τους όρους για τη χρήση των δανειακών απαιτήσεων ως εξασφάλιση.

- Υιοθετεί μια γενική μείωση των περικοπών αποτίμησης των  ενεχύρων.

- Αποδέχεται  των ελληνικών ομολόγων σαν collateral σε πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

- Θα αξιολογήσει περαιτέρω μέτρα για την προσωρινή άμβλυνση των επιπτώσεων στη διαθεσιμότητα των ενεχύρων των αντισυμβαλλομένων από τις υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 31 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα