Ενισχύθηκε η ισοτιμία του ευρώ κοντά στα 1,19 δολ. μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Ενισχύθηκε η ισοτιμία του ευρώ κοντά στα 1,19 δολ. μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Ενισχύεται η ισοτιμία του ευρώ στα 1,1881 δολάρια μετά τις ανακοινώσεις της Κρ. Λαγκάρντ, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει και στα 1,1891 δολ. Η Κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας πάντως ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα προ της πανδημίας. 

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, η δυναμική του τομέα της μεταποίησης συνεχίζει να βελτιώνεται, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ανέκοψε σχετικά τη δυναμική του ο κλάδος των υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της αναζωπύρωσης που εμφάνισε σε περιοχές η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και πως ο ρυθμός της ανάκαμψης της οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις σχετικά με τον περιορισμό της πανδημίας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε, δε, ότι είναι αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση. «Σε κάθε περίπτωση», είπε χαρακτηριστικά, «η  ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή στήριξη στη ρευστότητα της οικονομίας».

Βελτιωμένες οι προβλέψεις για την ύφεση

Αναφορικά με τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε ότι αναθεωρήθηκαν θετικά και αναμένουν σχετικά μικρότερη ύφεση για το σύνολο του 2020.

Συγκεκριμένα, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να περιοριστεί κατά 8% το 2020 (από την ύφεση 8,7% που είχε αναφερθεί στις προβλέψεις του Ιουνίου), ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,0% (από 5,2% τον Ιούνιο) και για το 2022 ανάπτυξη 3,2% (3,3% τον Ιούνιο).

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, μετά και τα αρνητικά στοιχεία του Αυγούστου, η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι αναμένεται να διατηρηθεί σε αρνητικά επίπεδα το προσεχές διάστημα, ωστόσο μεσοπρόθεσμα, στο πλαίσιο ανάκαμψης της ζήτησης και σε συνδυασμό με τη νομισματική στήριξη, αναμένεται να ενισχυθεί.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι εκτιμήσεις της Τράπεζα αναμένουν ετήσιο πληθωρισμό 0,3% το 2020, 1% το 2021 και 1,3% το 2022.

Όπως επισήμανε η κ. Λαγκάρντ, «ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός στους ερχόμενους μήνες, θα γίνει θετικός στις αρχές του 2021. Βραχυπρόθεσμα, οι πιέσεις των τιμών θα παραμείνουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπουμε κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη».

Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη άνοδο της ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

ΕΚΤ ελπίζει σε «θετική έκβαση» του brexit

Αναφορικά με το brexit, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ ελπίζει σε μια "θετική" έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit παρά τις "θέσεις των τελευταίων ημερών".

"Ελπίζουμε πολύ ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι θετικό παρά τις θέσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες", δήλωσε η Λαγκάρντ, καθώς το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θέλει να υπαναχωρήσει εν μέρει από τη συμφωνία που επικυρώνει το διαζύγιό του από την ευρωπαϊκή οικογένεια.