Energean: Δύο νέα συμβόλαια για 1,4 δις κ.μ. αερίου ετησίως στο Ισραήλ

Energean: Δύο νέα συμβόλαια για 1,4 δις κ.μ. αερίου ετησίως στο Ισραήλ

Την υπογραφή δύο νέων μεγάλων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου από την θυγατρική της (70%) Energean Israel που κατέχει το 100% των θαλάσσιων κοιτασμάτων Karish, Karish North και Tanin στο Ισραήλ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג).

Τα δύο συμβόλαια αντιστοιχούν σε ποσότητες φυσικού αερίου έως 1,4 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως και η σύναψή τους αυξάνει τις μέχρι σήμερα συμβολαιοποιημένες ποσότητες της Energean στα 7 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καλύπτουν τα δύο συμβόλαια αφορά τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ramat Hovav στο Ισραήλ, ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα καθώς ανήκε στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού IEC. Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι οι όμιλοι Edeltech και Shikun & Binui (Ramat Hovav Partnership),   ενώ το συμβόλαιο για τον συγκεκριμένο σταθμό είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν υπογραφεί ποτέ για ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ισραήλ. Η συμφωνία έχει διάρκεια 20 έτη, αποκλειστικό χαρακτήρα και προβλέπει επίσης κατώτατη τιμή προμήθειας. Το δεύτερο συμβόλαιο αφορά την προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου σε υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ramat Hovav Partnership. Έχει διάρκεια 15 ετών και πρoβλέπει κατώτατη τιμή καθώς και ρήτρα take or pay.

Με τα δύο νέα συμβόλαια, η Energean φτάνει πλέον πολύ κοντά στην κάλυψη της πλήρους δυναμικότητας (8 BCM ετησίως) του «Energean Power», του πρώτου στην ιστορία FPSO (Floating Production Storage Offloading) που θα λειτουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι να κλείσει συμβόλαια και για την υπολειπόμενη διαθέσιμη δυναμικότητα του «Energean Power» και, σχετικά, εξετάζει τις προοπτικές που παρουσιάζουν τόσο η αγορά του Ισραήλ όσο και γειτονικές αγορές, σε συνδυασμό με τις προοπτικές περαιτέρω επέκτασης στην Ανατολική Μεσόγειο που χαρακτηρίζουν και τις εννέα ερευνητικές άδειες που η ίδια κατέχει στο Ισραήλ.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, δήλωσε σχετικά: 

“Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για την υπογραφή των δύο νέων συμβολαίων που αυξάνουν στα 7 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως τις ποσότητες που έχει συμβολαιοποιήσει η Energean με προγραμματισμένη έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Edeltech και την Shikun & Binui για την συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη τους και να επαναλάβω την δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον ανταγωνισμό και την ασφάλεια του εφοδιασμού της ισραηλινής αγοράς, ακόμη και μετά την πλήρη κάλυψη της δυναμικότητας του FPSO. Τα νέα συμβόλαια ενισχύουν περαιτέρω την ροή εσόδων μας, η οποία είναι πολύ καλά προστατευμένη από μελλοντικές διακυμάνσεις στις τιμές. Επιπλέον, μάς διασφαλίζουν ταμειακές ροές που υποστηρίζουν τον στρατηγικό μας στόχο να εξασφαλίσουμε σταθερά μερίσματα για τους μετόχους μας». 

Σημειώνεται ότι τα δύο νέα συμβόλαια υπερβαίνουν σε αξία τα 2,5 δισεκ. δολάρια για το σύνολο της διάρκειάς τους, ενώ δεν απαιτούν οποιαδήποτε νέα επένδυση από την Energean πέραν από την ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish North, η Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision – FID) για την οποία αναμένεται να ληφθεί εντός του έτους. Τα δύο συμβόλαια υπόκεινται στην έγκριση των χρηματοδοτών της RH Partnership, ενώ οι τιμές είναι ανάλογες με εκείνες των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχει ήδη υπογράψει η Energean.

O σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ramat Hovav είναι ο δεύτερος σταθμός της IEC που ιδιωτικοποιείται από ένα σύνολο πέντε σταθμών που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Είχε προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση του σταθμού Alon Tavor, ο νέος ιδιοκτήτης του οποίου (όμιλος MRC), έχει επίσης συνάψει με την Energean συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου για περίπου 0,5 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως επί 15 έτη.