Ενδιαφέρον από την Πυραμίς Μεταλλουργία για τo εργοστάσιο της Πίτσος

Ενδιαφέρον από την Πυραμίς Μεταλλουργία για τo εργοστάσιο της Πίτσος

Ο επιχειρηματίας Νίκος Μπακατσέλος και η εταιρεία του Πυραμίς Μεταλλουργία είναι ο ενδιαφερόμενος για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Πίτσος στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Η συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά, προβλέπει εξαγορά του εργοστασίου από την BSH Γερμανίας, έτσι ώστε να αποκτήσει νέα παραγωγική μονάδα στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η συμφωνία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κλείσει ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες. Και οι τρεις πλευρές, κυβέρνηση, BSH και Pyramis έχουν κάθε λόγο να κινηθούν γρήγορα, καθώς οι «τσιμινιέρες» του εργοστασίου έσβησαν μόλις πρόσφατα και συγκεκριμένα παραμονές Χριστουγέννων. Μάλιστα το προσωπικό που απασχολούνταν μέχρι τα Χριστούγεννα, δεν έχει απολυθεί ακόμη, παραμένει στα σπίτια του και αναμένεται να απολυθεί μετά τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι απολυόμενοι ωστόσο θα λάβουν από την γερμανική εταιρεία γενναίες αποζημιώσεις που θα ξεπεράσουν τα 23 εκατ. ευρώ. Κάθε απολυόμενος εκτιμάται ότι θα λάβει bonus άνω των 100 χιλ. ευρώ που δίδεται πέραν της νόμιμης αποζημίωσης.

Το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής εστιών κουζινών της BSH στο εργοστάσιο της Πίτσος, είχε αποφασιστεί το 2017 να γίνει στο τέλος του 2020. Έτσι η εταιρεία μπήκε σε μια διαδικασία σταδιακής μείωσης της παραγωγής, και φυσικά του προσωπικού της. Από 500+ άτομα που απασχολούνταν στο τέλος του 2015, στο τέλος του 2020 απασχολούνταν περίπου 300 άτομα. Τα έσοδα δε της BSH Hellas από την βιομηχανικής παραγωγή, μειώθηκαν από 55 εκατ. ευρώ το 2015 σε 24 εκατ. ευρώ το 2019. Αντίστροφα τα έσοδα από την εμπορική δραστηριότητα από περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2015 αυξήθηκαν το 2019 σε 138 εκατ. ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας μπροστά της το ορόσημο του κλεισίματος του εργοστασίου, επιχείρησε από νωρίς (αρχές του 2020) να αποτρέψει το «μοιραίο». Το περασμένο Φθινόπωρο μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του προκειμένου να συζητήσει το θέμα.

Οι Γερμανοί της BSH ωστόσο ήταν ανένδοτοι. Ήδη είχαν δώσει παράταση δύο ετών και πλέον δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν νέα παράταση. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος, είχε προγραμματιστεί για το 2018, αλλά με παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2017 αποφασίσθηκε η μετάθεση του λουκέτου κατά δύο χρόνια. Η χαμένη παραγωγή σύμφωνα με πληροφορίες θα αναπληρωθεί από άλλες παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη και την Τουρκία.

Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να χτυπήσει νέες πόρτες. Αυτή τη φορά απευθύνθηκε σε Έλληνες επιχειρηματίες που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον για την παραγωγική μονάδα. Αυτό συνέβη στο πρόσωπο του επιχειρηματία Νίκου Μπακατσέλου και της Pyramis Μεταλλουργία. Η τελευταία διαθέτει συναφή παραγωγή αγαθών με την Πίτσος. Η τελευταία παρήγαγε αποκλειστικά εστίες οικιακών φούρνων, τους οποίους διέθετε στην μητρική εταιρεία, και η οποία ολοκλήρωνε το τελικό προϊόν (οικιακές κουζίνες, φούρνους κ.λπ.) σε άλλες παραγωγικές μονάδες της Ευρώπης και της Τουρκίας.

Πολλοί αμφισβητούν την βιωσιμότητα του εγχειρήματος, καθώς το συγκεκριμένο εργοστάσιο θεωρείται μικρής δυναμικότητας και «ακριβό» με δεδομένο ότι πλέον βρίσκεται σε αστική ζώνη. Στελέχη της κυβέρνησης ωστόσο αναφέρουν ότι η συμφωνία είναι προχωρημένη και ότι μένουν πολύ λίγες διατυπώσεις για να ολοκληρωθεί η εξαγορά του εργοστασίου μαζί με τον εξοπλισμό.

Η Pyramis παράγει ανοξείδωτα προϊόντα κουζίνας, μικροσυσκευές, νεροχύτες κουζινών και μπάνιου, μπαταρίες, απορροφητήρες, θερμοσίφωνες κ.ά. Η βασική παραγωγική μονάδα, έκτασης 30.000 τ.μ. βρίσκεται έξω από τη πόλη της Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία έχει δραστηριότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ιταλία, Γερμανία, ΗΑΕ, Ρωσία κ.ά. Το 2019 είχε έσοδα 58 εκατ. ευρώ και κέρδη εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ προήλθαν από εξαγωγές.