Ελληνικό: Σε 7 εβδομάδες οι υπογραφές, άμεσα προκήρυξη έργων 500 εκατ. ευρώ

Ελληνικό: Σε 7 εβδομάδες οι υπογραφές, άμεσα προκήρυξη έργων 500 εκατ. ευρώ

Την πεποίθησή του ότι η μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ από το ελληνικό δημόσιο προς τη Lamda Development θα ολοκληρωθεί στις επόμενες επτά εβδομάδες, ξεκλειδώνοντας αμέσως έργα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο και συνολικά 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εξέφρασε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Αθανασίου έδωσε το σχετικό χρονοδιάγραμμα μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, αλλά και μια πρόγευση για τα όσα θα γίνουν στο Ελληνικό μέχρι το 2025, υπογραμμίζοντας ότι είναι ήδη εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση  ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την πρώτη πενταετία, σημειώνοντας ότι η Lamda Development διαθέτει 1 δισ. ίδια κεφάλαια.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό, οραματικό και διαβεβαίωσε ότι παρά τις καθυστερήσεις (7 χρόνια από τις πρώτες υπογραφές) δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ότι θα γίνει και διευκρίνισε ότι πάντα το θέμα ήταν το χρονικό σημείο αφετηρίας.

«Είμαστε στο σημείο όπου σε λιγότερο από επτά εβδομάδες αναμένεται η περίφημη υπογραφή της μεταβίβασης των μετοχών. Η σκυτάλη έχει περάσει στο υπουργείο Οικονομικών, από όπου έχει καταβληθεί μια εξαιρετική προσπάθεια το τελευταίο δίμηνο και μας έχουν πει ότι στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ολοκληρωθούν όσα απομένουν από πλευράς υπουργείου», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στα επενδυτικά κεφάλαια που αναμένεται να ενεργοποιηθούν με την έναρξη της επένδυσης, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι «το έργο αυτό είναι εμβληματικό για τα ξένα κεφάλαια καθώς με το που ανακοινωθεί ότι υπογράφηκε και αρχίζει πιστεύω ότι θα έχουμε χείμαρρο ανακοινώσεων και προτάσεων επενδυτικών». 

Ανακοίνωσε δε ότι «η Lamda Development  είναι έτοιμη από πλευράς μελετών που αφορούν τις υποδομές και θα δημοπρατήσουμε έργα αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης».

Διευκρίνισε ακόμα ότι «τον Ιούλιο  θα βγουν έργα  μισού δισ. ευρώ (500 εκατ.) που θα πάνε στην ελληνική αγορά και στις ελληνικές εταιρείες που θα κάνουν τις υποδομές, ενώ μισό δισ. ακόμη θα βγει στους επόμενους 5 – 6 μήνες».

Παράλληλα ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η Lamda Development βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τα επόμενα βήματα μετά την υπογραφή.

«Αρχικά την ημέρα της υπογραφής θα ανακοινωθούν τρεις ημερομηνίες όπου μέσω webinars στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς θα δείξουμε πρώτα τα σχέδια που έχουμε για εμβληματικά κτήρια, την αναβάθμιση όλης της παραλιακής ζώνης και θα δώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε αρχίζουμε και πότε τελειώνουμε τι.

Επίσης θα κάνουμε μια επενδυτική ημερίδα προς το επενδυτικό κοινό και πολλά funds του εξωτερικού στην οποία θα λέμε τι κοινοπραξίες έχουμε ή θα γίνουν, τι προπωλήσεις γίνονται και πως πορευόμαστε σε αυτόν το τομέα. Θα δώσουμε το οικονομικό αποτύπωμα για φέτος και για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο επικεφαλής της Lamda Development. 

Τέλος τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών, καθώς όπως είπε υπάρχουν τομείς στους οποίους η εταιρεία δεν έχει εξειδίκευση και έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία για τα ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο, αξίας 300 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΜΕΣ του Αχ. Κωνσταντακόπουλου.