ΔΝΤ: Να μην επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας

ΔΝΤ: Να μην επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας

Όσο η πολιτεία δίνει παρατάσεις στο προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία τόσο διατηρείται η εντύπωση ότι το κράτος πάντα θα παρεμβαίνει για να αποτρέψει τις κατασχέσεις, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται περαιτέρω η κουλτούρα πληρωμών. Αυτό αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, προτείνοντας παράλληλα μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών που έχουν δημιουργηθεί στο σύστημα.

Το ΔΝΤ επισημαίνει την κακή κουλτούρα πληρωμών στη χώρα, το υψηλό ποσοστό κόκκινων στεγαστικών δανείων, την έλλειψη νέων χορηγήσεων καθώς και την περιορισμένη δυνατότητα επιβολής του νόμου στους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες. Σημειώνει παράλληλα ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της κοινωνικής πολιτικής. Οι στρεβλώσεις αυτές συμβάλλουν στο να υπάρχουν ισολογισμοί γεμάτο επισφάλειες και απογοητευτική πιστωτική επέκταση, στοιχεία που αυξάνουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για να διασφαλίσει τη μείωση των στεγαστικών δανείων που άφησε πίσω η κρίση. Προτείνει, λοιπόν, εκτός από την μη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα ακόλουθα:

Εκκρεμείς υποθέσεις: Βάσει των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, οι ελληνικές αρχές πρέπει να μηδενίζουν έως το τέλος του 2021 αν όχι νωρίτερα τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Έτσι θα αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι τράπεζες θα έχουν ένα σημαντικό έσοδο αφού όσο εκκρεμούν οι υποθέσεις οι δανειολήπτες δίνουν μία μικρή δόση και έτσι το πρόβλημα των NPLs δεν λύνεται. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στους δικαστές (ή να περάσει νέος νόμος) έτσι ώστε οι λύσεις που προσφέρονται να είναι βιώσιμες για τους δανειολήπτες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την μέγιστη δυνατή επιμήκυνση ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Απειλή κατάσχεσης: Δεν ωφελεί ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά να υπάρξουν μαζικές κατασχέσεις, ωστόσο η απειλή κατάσχεσης για τους δανειολήπτες που δεν είναι συνεργάσιμοι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο συμμόρφωσης. Οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες και να προβούν σε κατασχέσεις κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών για να στείλουν μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν πρέπει να συνεχιστούν. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν παράθυρα του νόμου για να αποφύγουν την κατάσχεση. Η ανακοίνωση των τραπεζών ότι θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μικρότερης αξίας πρέπει να γίνει πράξη.

--