ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930

ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930

Πάνω από 170 χώρες θα βιώσουν αρνητική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος φέτος, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας πως η πανδημία που σαρώνει τον κόσμο θα μετατρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη «σε έντονα αρνητική» το 2020, προκαλώντας τον χειρότερο αντίκτυπο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σκιαγράφησε μια πολύ πιο δυσοίωνη εικόνα για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο του νέου κορονοϊού σε σχέση με πριν από μερικές εβδομάδες, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης 8 τρισεκ. δολαρίων, αλλά πιθανώς να χρειαστούν περισσότερα.

Η ίδια δήλωσε ότι η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, που στη συνέχεια θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια.

«Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε πάνω από 160 από τις χώρες μέλη μας το 2020», ανάφερε σε σχόλιά της ενόψει των Εαρινών Συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα. «Σήμερα, τα νούμερα αυτά έχουν ανατραπεί: αναμένουμε τώρα ότι πάνω από 170 χώρες θα βιώσουν αρνητική αύξηση του κατά κεφαλήν εισόδημα φέτος».

Εάν η πανδημία εξασθενήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, είπε η Γκεοργκίεβα, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί επίσης να επιδεινωθεί.

«Τονίζω ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τις προοπτικές: μπορεί να επιδεινωθούν ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε. Το ΔΝΤ, που έχει 189 κράτη-μέλη, θα δημοσιοποιήσει τις λεπτομερείς προβλέψεις του στην έκθεση World Economic Outlook την Τρίτη.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η πανδημία πλήττει πλούσιες και φτωχές χώρες, αλλά πολλά κράτη στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική κινδυνεύουν περισσότερο καθώς έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας. Αδυνατούν επίσης να εφαρμόσουν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και τις φτωχογειτονιές τους.

Το ΔΝΤ δημιουργήθηκε για καιρούς όπως αυτός και είναι έτοιμο να αξιοποιήσει τη δυνατότητα του για χορήγηση δανείων ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων, δήλωσε η Γκεογκίεβα. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου έχει εγκρίνει τον διπλασιασμό της έκτακτης χρηματοδότησης σε 100 δισεκ. δολάρια για να καλύψει τα αιτήματα περισσότερων των 90 χωρών, και το προσωπικό του παλεύει με τον χρόνο για να διεκπεραιώσει τα αιτήματα αυτά.