Διστακτικό ξεκίνημα για τις πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια

Διστακτικό ξεκίνημα για τις πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια

Διστακτικό ήταν το άνοιγμα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας ύστερα από τρεισήμισι περίπου μήνες για τις διεθνείς πτήσεις, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι 85 από τις 104 προγραμματισμένες πτήσεις, με μέτριες πληρότητες στο σύνολο.

Κάποιοι προορισμοί όπως Κρήτη και Ρόδο είχαν μεγαλύτερες πληρότητες, άνω του 80% και άλλοι είχαν μικρότερες, ενώ καθυστερήσεις και άλλα σημαντικά προβλήματα δεν υπήρξαν. Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πρώτη ημέρα δεν είναι αντιπροσωπευτική, δεδομένου ότι η αγορά άνοιξε μετά από καιρό, οπότε υπήρξε… «στοκ» ανθρώπων που ήθελαν να ταξιδέψουν. Δηλαδή, πιο αντιπροσωπευτική εικόνα θα υπάρξει μετά την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος, όπου αναλόγως με τη ζήτηση θα πυκνώσουν και τα δρομολόγια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήταν ένα στοίχημα για τον αεροπορικό κλάδο στη χώρα μας και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που ύστερα από 100 και πλέον ημέρες απραξίας (πλην των εσωτερικών δρομολογίων), υποδέχτηκαν επισκέπτες και τουρίστες από τις 14 ασφαλείς υγειονομικά χώρες.

Όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκαν 85 από τις 104 προγραμματισμένες πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Μυτιλήνη, Σαντορίνη κ.α., ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 80 πτήσεις.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αεροπορικής αγοράς στο Liberal, «είμαστε επιφυλακτικοί, τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και η κατάσταση εξελίσσεται ικανοποιητικά. Πιο ακριβή εικόνα για την προσέλευση των επιβατών θα έχουμε έως τα μέσα Ιουλίου, όταν θα έχουν… ρολάρει περισσότερο τα δρομολόγια και οι αεροπορικές θα έχουν πιθανότατα προσθέσει και άλλες πτήσεις».

Οι 80 πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου προς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι από τις χώρες Γερμανία, Αυστρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Ελβετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες πτήσεις προέρχονται κατά σειρά από τις χώρες Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Τσεχία και Κύπρο. Οι έλεγχοι για τον Covid-19 γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ δεν εμπλέκονται καθόλου οι εργαζόμενοι των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport.

Έντονη κινητικότητα καταγράφηκε και στο Ελευθέριος Βενιζέλος και παρ’ ότι τα επίσημα στοιχεία για τις πληρότητες θα βγουν σήμερα το πρωί, όπως τονίζουν στελέχη με γνώση της χθεσινής κίνησης, «οι πληρότητες ήταν από καλές έως πολύ καλές. Όλες οι εταιρείες ήταν ευχαριστημένες που επανεκκίνησαν δρομολόγια προς τη χώρα μας».

Κρίσιμο το επόμενο 15ήμερο

Σύμφωνα με στελέχη της ευρύτερης τουριστικής αγοράς, ασφαλέστερα συμπεράσματα για το πως θα πάνε τα πράγματα και σ’ ότι αφορά τον τουρισμό θα έχουμε στα μέσα Ιουλίου. Δηλαδή, το προσεχές 15ήμερο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού θα δείξει και θα κρίνει πολλά. Έως τότε θα έχει υπάρξει εικόνα για το πως εξελίσσονται οι πτήσεις, αν ο φόβος της μετάδοσης του Covid-19 υποχωρήσει περαιτέρω οπότε η διάθεση για ταξίδια θα ενισχυθεί.

Οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνουν πως από την πορεία των πτήσεων αυτού του 15ημέρου, από τις πληρότητες, τη ζήτηση κ.λπ., πολλά ξενοδοχεία ίσως αναθεωρήσουν και την απόφασή τους να μην ανοίξουν, αν και εφόσον υπάρξουν κρατήσεις και ροή επισκεπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα κρεσέντο κρατήσεων, που μολονότι δεν είναι μεγάλο, εντούτοις βγάζει από το λήθαργο την αγορά και ξυπνάει μερικώς το ενδιαφέρον.

H Ryanair και οι υπόλοιπες

Σήμερα στις 12:30 μ.μ. η Ryanair θα δώσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου μαζί με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου θα ανακοινώσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων προς τη χώρα μας, το οποίο αναμένεται με ενδιαφέρον. Η Ryanair, αυτή την περίοδο έχει τα πιο πολλά δρομολόγια από κάθε άλλη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης.

Η μεγαλύτερη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, στο πρόγραμμα από την 1η Ιουλίου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πτήσεις για Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο, Κεφαλονιά, Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη με δύο ή και περισσότερες πτήσεις την εβδομάδα, όμως το πρόγραμμα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ΔΑΑ σήμερα και αύριο θα ξεκινήσουν δρομολόγια από και προς την Αθήνα και άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Air Canada, η EgyptAir, η Ethiopia Airlines κ.α.

Αύξηση των πτήσεων για Αθήνα ή ξεκίνημα για νησιά και τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας έχουν ανακοινώσει επίσης εταιρείες όπως Lufthansa, Air France, KLM, Austrian Airlines, Easy Jet, Transavia, Volotea, Imperial, Alitalia, Eurowings, Wizz Air, Air Serbia, SWISS, TAROM Romania, Air Canada, Ukraine Airlines, Bulgaria Air, Lauda Air και Air Transat. Η Lufthansa ανακοίνωσε ένα νέο δρομολόγιο από Μόναχο προς Ρόδο από αρχές Ιουλίου, ενώ και η Alitalia ανακοίνωσε την επανέναρξη καθημερινών πτήσεων Ρώμη – Αθήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

Άνοιξε και το Sofitel Athens Airport

Από χθες Τετάρτη 1η Ιουλίου άνοιξε ξανά τις πόρτες του το Sofitel Athens Airport, σε συνάρτηση με την περαιτέρω απελευθέρωση των διεθνών πτήσεων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε μια στρατηγική τοποθεσία, λίγα βήματα από τo terminal αφίξεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος”, το Sofitel Athens Airport, μέλος της Accor, εισέρχεται δυναμικά στη νέα εποχή επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού με απόλυτη ασφάλεια και προστασία για τους φιλοξενούμενούς του.

Από ποιες χώρες προήλθαν οι πρώτες πτήσεις:

- Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιταλία, Τσεχία, Ελβετία. 

- Αεροδρόμιο Χανιά: Λιθουανία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Αυστρία, Δανία.

- Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς: Ιταλία

- Αεροδρόμιο Μυκόνου: Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία

- Αεροδρόμιο Σκιάθου: Γερμανία, Σερβία 

- Αεροδρόμιο Σαντορίνης: Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία

- Αεροδρόμιο Κως: Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ελβετία, Ολλανδία

- Αεροδρόμιο Μυτιλήνης: Πολωνία

- Αεροδρόμιο Ακτίου: Ολλανδία, Τσεχία

- Αεροδρόμιο Ρόδου: Ελβετία, Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία, Ολλανδία, Βέλγιο

- Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: Γερμανία, Ελβετία, Κύπρος, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Πολωνία, Γαλλία

- Αεροδρόμιο Σάμος: Πολωνία, Ελβετία

- Αεροδρόμιο Ζακύνθου: Τσεχία, Ολλανδία