DBRS: Βλέπει αύξηση των NPLs και τραπεζικά deals στην Ευρώπη το 2021

DBRS: Βλέπει αύξηση των NPLs και τραπεζικά deals στην Ευρώπη το 2021

Έτος προκλήσεων θα είναι και το 2021 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν σε επίπεδο κερδοφορίας το 2020 θα συνεχιστούν, σύμφωνα με όσα εκτιμά η DBRS, σε σημερινή της έκθεση. Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών για την κερδοφορία και των χαμηλών αποδόσεων, η μείωση του λειτουργικού κόστους θα συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των τραπεζών, ενώ είναι πολύ πιθανό να δούμε σοβαρά τραπεζικά deals σε κάποιες χώρες, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Ενώ τα μορατόρια και οι κρατικές εγγυήσεις συνέβαλαν στο να μην εκτιναχθούν τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη το 2020, είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί σημαντική αύξηση το 2021, κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των περιορισμών, τον συνολικό αντίκτυπο των μέτρων στην οικονομία αλλά και από τα μέτρα στήριξης.

Ο άμεσος αντίκτυπος του covid-19 αντικατοπτρίστηκε στην κερδοφορία των τραπεζών με σημαντική αύξηση του δείκτη cost of risk, που αντιστοιχεί στις προβλέψεις ως ποσοστό των δανείων. Σύμφωνα με την DBRS ο δείκτης διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 78 μονάδες βάσης στο 9μηνο του 2020, έναντι 39 μονάδων βάσης το 2019.

Όσο για τα τραπεζικά deals, η DBRS σημειώνει ότι η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου θα φέρει τις πολυπόθητες οικονομίες κλίμακας για να περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες. Εξαγορές και συγχωνεύσεις τοπικού χαρακτήρα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες χώρες και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2021, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ο οίκος επισημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια αυτή τη στιγμή που αποτρέπουν τις διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως η απουσία τραπεζικής ένωσης, ενιαίου ταμείου εγγύησης καταθέσεων και ενιαίας κεφαλαιαγοράς.