Credit Suisse και Nomura προειδοποιούν για ισχυρές απώλειες λόγω ACM

Credit Suisse και Nomura προειδοποιούν για ισχυρές απώλειες λόγω ACM

Για σημαντικό πλήγμα στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της προειδοποίησε η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, ενώ η Nomura Holdings ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως το πλήγμα στην αμερικανική θυγατρική της θα ανέλθει στα 2 δισ. δολάρια, μετά την αθέτηση κάλυψης περιθωρίου ασφάλισης από το fund Archegos Capital Management (ACM), που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις μετοχών 20 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, οι μετοχές στη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας υποχωρούσαν κατά 16% το πρωί της Δευτέρας στο Τόκιο, διαγράφοντας πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της.

Στην ανακοίνωση της η Nomura ανέφερε ότι δέχθηκε πλήγμα 2 δισ. δολαρίων που προέκυψε από συναλλαγές με έναν αμερικανό πελάτη. Αντίστοιχα η ελβετική τράπεζα, δήλωσε ότι ένα fund αθέτησε τις πληρωμές στα margin calls της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι ανακοινώσεις των δύο τραπεζών δεν κατονομάζουν συγκεκριμένο fund αλλά έρχονται μετά τις μαζικές πωλήσεις μετοχών στις ΗΠΑ, που αφορούσαν συμμετοχές του Archegos Capital Management, σύμφωνα με το Reuters και το Bloomberg.

Το fund φέρεται να ήταν πίσω από ρευστοποιήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Wall Street την Παρασκευή, έχοντας μεγάλα ανοίγματα στις μετοχές της ViacomCBS και αρκετών κινεζικών μετοχών τεχνολογίας, οι οποίες υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό πλησίασε τα 20 δισ.

Η Nomura ανέφερε ότι εκτιμά τον αντίκτυπο των ενδεχόμενων ζημιών στα ενοποιημένα κέρδη της χρήσης μέχρι τις 31 Μαρτίου, και θα ακυρώσει την προγραμματισμένη έκδοση των 3,25 δισ. δολαρίων σε senior notes.

«Ενώ αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να ποσοτικοποιηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημίας που προκύπτει από αυτήν την έξοδο, θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, παρά τις θετικές τάσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα», ανέφερε από την πλευρά της η Credit Suisse.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η τράπεζα ανακοίνωσε την αναστολή της δραστηριότητας της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και την αναστολή των μπόνους, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα τη ζημιά από την κατάρρευση της βρετανικής εταιρείας χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας Greensill Capital.

Η μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse κατείχε 10 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια της εταιρείας και σημείωσε ότι ορισμένοι επενδυτές είχαν απειλήσει περί νομικών δράσεων.