7ος χρόνος, ημέρα 2100η
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

Χτίζεται άμυνα για την μεσαία ιδιοκτησία

Χτίζεται άμυνα για την μεσαία ιδιοκτησία
Eurokinissi

Είναι Μάρτιος του 2022 και η Ελλάδα ετοιμάζεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς με ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανάπτυξης καλύπτοντας με γοργό ρυθμό τις απώλειες που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ της χρονιάς εγκαίρως δίνοντας την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τον φόρο όχι σε έξι μηνιαίες δόσεις αλλά σε 12.

Εκτός όμως από την… ταμειακή διευκόλυνση, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες συνειδητοποιούν ότι έχουν ξαφνικά αναδειχθεί σε… landlords και καλούνται για πρώτη φορά να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.

Είναι ένα σενάριο το οποίο το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιβεβαιωθεί και γι' αυτό η προετοιμασία για να στηθεί η γραμμή «άμυνας» για την μεσαία ιδιοκτησία ξεκινάει από τώρα.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται ότι θα προκαλέσουν αύξηση της φορολογητέας περιουσίας των Ελλήνων.

Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες περίπου 350.000 ιδιοκτήτες εμφανίζουν ατομική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ και υποβάλλονται στην βάσανο του συμπληρωματικού φόρου.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες, το… κατώφλι των 250.000 ευρώ θα ξεπεράσουν πολλοί περισσότεροι. Και ποια είναι η γραμμή άμυνας που σχεδιάζει να στήσει το οικονομικό επιτελείο; Να αυξήσει το… κατώφλι.

Τρεις είναι οι αλλαγές που σχεδιάζεται να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να μην συσσωρευτούν πρόσθετα φορολογικά βάρη για την μεσαία ακίνητη περιουσία κάτι που απέχει από τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Το αντίθετο είναι ο στόχος: να μειωθεί σταδιακά ο φόρος που βεβαιώνεται στους ιδιοκτήτες μέσω του συμπληρωματικού φόρου και σταδιακά να μηδενιστεί αν θέλουμε να υλοποιηθεί μια από τις βασικές κυβερνητικές εξαγγελίες για μεταφορά των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

1. Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με την αύξηση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου. Σήμερα διαμορφώνεται στα 250.000 ευρώ. Θα μετρηθεί από την ΑΑΔΕ πόσοι θα μπουν στον συμπληρωματικό φόρο μετά την ενεργοποίηση των αντικειμενικών και ανάλογα θα διαμορφωθεί και το αφορολόγητο.

2. Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Η κλίμακα προβλέπει σήμερα συντελεστές που κυμαίνονται από 0,15% έως και 1%. Τα κλιμάκια θα προσαρμοστούν ώστε το τελικό ποσό της βεβαίωσης να μην ξεπεράσει τα 300-350 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα: όσο θα είναι και φέτος ή και λιγότερο.

3. Η τρίτη αλλαγή έχει να κάνει με την αύξηση των εκπτωτικών συντελεστών οι οποίοι μειώνουν και τον κύριο αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο. Σήμερα, οι συντελεστές αυτές κυμαίνονται από 10% έως 20% για όσους υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο. Ο στόχος είναι τουλάχιστον για την μεσαία ιδιοκτησία η έκπτωση να αυξηθεί κατά 8 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες τουλάχιστον.

Οι αλλαγές απαιτούν νόμο ο οποίος θα είναι έτοιμος πριν από το τέλος του χρόνου. Για το 2022 δρομολογείται η εκκαθάριση του φόρου κατοχής ακινήτων να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο.