ΓΔ: 817,21 2,11 (0,26 %)

Τζίρος: 5,70 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1950η
Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 817,21 2,11 (0,26 %)

Τζίρος: 5,70 εκατ. €   RT

Τουρισμός: Το σχέδιο για το καλοκαίρι - Θετικές αντιδράσεις από τον ΣΕΤΕ

Το σχέδιο για το καλοκαίρι - Θετικές αντιδράσεις από τον ΣΕΤΕ

Μόνο δειγματοληπτικοί θα είναι οι έλεγχοι στους επισκέπτες που θα έρχονται δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού παρουσιάζοντας το πρόγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού και τα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης κινούνται προς την σωστή κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου θα αφορούν στη μείωση προκαταβολής φόρου, στη μείωση του ΦΠΑ αλλά και στην ενίσχυση των εποχικά απασχολούμενων, ενώ ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις για Αθήνα αλλά μόνο από χώρες που έχουν καλές επιδόσεις ως προς την εξέλιξη της διάδοσης του κορονοϊού, ενώ υπενθύμισε πως παραμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία επιχειρήσεων και τη μεταφορά τουριστών.

Ειδικότερα, ο εσωτερικός τουρισμός ξεκινά στις 25 Μαΐου ενώ ο εξωτερικός στις 15 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο 25 Μαΐου πλώρη για καλές κρατήσεις βάζει το γιώτιγκ. 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ/ κατασκηνώσεις. Τέλος νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Ως προς το εξωτερικό, από την 1η Ιουλίου από τα υπόλοιπα αεροδρόμια (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και από τις 15 Ιουλίου θα υπάρξει σταδιακή άρση και των υπόλοιπων εξαιρέσεων.

Όπως ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης, η απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει πως δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ για τον κορονοϊό στους επιβάτες, αλλά ούτε και υποχρεωτική καραντίνα. Βέβαια αυτό δεν αποκλείει, όπως είπε, κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς. 

«Εάν κυλήσουν τα πράγματα όπως κυλούν τώρα», σημείωσε ο υπουργός, «οι χώρες από τα Βαλκάνια και τη Βαλτική θα είναι οι πρώτες που θα αποκατασταθεί η σύνδεση». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι χώρες από την υπόλοιπη Ευρώπη, με την Γερμανία να είναι πολύ μπροστά, όπως και το Ισραήλ και η Κύπρος.

Ανακοίνωσε ότι το σχέδιο Restart Tourism, όπως κωδικά ονομάζεται, είναι ολοκληρωμένο σαφές και σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Το σχέδιο του υπ. Τουρισμού:

Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τον τουρισμό

«Οι σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020».

Αυτό μεταξύ άλλων σημείωσε σε επίσημη ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για τον τουρισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, συμπληρώνοντας:

«Υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό.

Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν», σημειώνει ο κ. Ρέτσος.

Παράλληλα σημειώνει πως «ο ΣΕΤΕ, από την αρχή της κρίσης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας με ρεαλισμό και αξιοπιστία την άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο επόμενο διάστημα, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης. 

Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Να αποδείξει την αξία και τη δύναμή του για την οικονομία και την κοινωνία».