CEO BioNTech: Ενδεχομένως να έχουμε εμβόλιο μέχρι το τέλος του 2020

CEO BioNTech: Ενδεχομένως να έχουμε εμβόλιο μέχρι το τέλος του 2020

Ο CEO της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNtech εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Ο Ουγκουρ Σαχίν επικεφαλής της εταιρείας μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal τόνισε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ενδεχόμενο το υπό δοκιμή εμβόλιο να λάβει έγκριση είναι εξαιρετικά πιθανό, προσθέτωντας ότι η BioNtech μπορεί να παρέχει ένα δισεκατομμύριο εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021. 

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η αμερικανική Pfizer έχουν ενώσει δυνάμεις για ένα εμβόλιο το οποίο έχει θετικές ενδείξεις στα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών. Είναι ένα από τα 17 που δοκιμάζονται σε ανθρώπους. 

Στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα κατά του κορονοϊού και μερικά από αυτά τα αντισώματα ήταν εξουδετερωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι φαίνεται να εμποδίζουν την ανάπτυξη του ιού. Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 1,8 έως 2,8 φορές υψηλότερα από εκείνα στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Συγκεκριμένα, η Pfizer έδωσε τυχαία σε 45 ασθενείς από  μία έως τρεις δόσεις του εμβολίου ή ενός φαρμάκου placebo. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 μικρογραμμαρίων, 12 δόση 30 μg, 12 δόση 100 μg και εννέα έλαβαν φάρμακο placebo. Η δόση των 100 μg προκάλεσε πυρετό στους μισούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να μη δοθεί δεύτερη δόση σε αυτό το επίπεδο.

Μετά από μια δεύτερη ένεση τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% των συμμετεχόντων στην ομάδα των 10 μg και το 75% αυτών στην ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από αυτές τις δόσεις ανέφεραν κάποιο είδος παρενέργειας, όπως πυρετό και διαταραχές στον ύπνο. Καμία από τις παρενέργειες δεν θεωρήθηκε σοβαρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νοσηλεία κάποιου ασθενή και χωρίς να απειληθεί η ζωή κανενός.