Capital Economics: Κινδυνεύει με νέα ύφεση η Ευρωζώνη

Capital Economics: Κινδυνεύει με νέα ύφεση η Ευρωζώνη

Τον κίνδυνο νέας συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο του 2020 επισημαίνει η Capital Economics, στην περίπτωση που δεν τεθεί υπό έλεγχο ο κορονοϊός, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για συνέχιση της οικονομικής δυσπραγίας έως ότου κυκλοφορήσει κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη, η Capital Economics επισημαίνει ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν καταγράφει ακριβώς τις αρνητικές επιπτώσεις των νέων περιορισμών.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 91,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 87,5 τον Αύγουστο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Παρά το γεγονός ότι ήταν η Πέμπτη διαδοχική μηνιαία αύξηση, η βελτίωση ήταν μικρότερη από τον Αύγουστο, με τον δείκτη να παραμένει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η Capital Economics διατηρεί την πρόβλεψή της για ύφεση 7,5% στην Ευρωζώνη το 2020, εκτιμώντας ότι εντέλει η οικονομία θα αναπτυχθεί και στο δ’ τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος να αναθεωρηθεί επί τα χείρω η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι μεγάλος, σημειώνει.