Βρετανία: Άτονη αλλά υπαρκτή η ανάκαμψη της οικονομίας

Βρετανία: Άτονη αλλά υπαρκτή η ανάκαμψη της οικονομίας

Η οικονομία της Βρετανίας έκανε ένα πρώτο βήμα στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού τον Μάιο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% τον Μάιο, έπειτα από την ιστορική πτώση 20,3% του Απριλίου, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, χαμηλότερα από κάθε εκτίμηση των οικονομολόγων.

Στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τον Μάιο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 19,1% και βρίσκεται 24% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

«Η αύξηση του ΑΕΠ τον Μάιο αντικατοπτρίζει πιθανότατα απλώς την μερική διέξοδο της συσσωρευμένης ζήτησης καθώς οι περιορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν, και μάλλον δεν αποτελεί ένδειξη αυθεντικής ανάκαμψης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα στοιχεία του ιδιωτικού τομέα δείχνουν κάποια σημάδια ανάκαμψης τον Μάιο και τον Ιούνιο, όμως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει ότι αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε ένα επιπλέον πακέτο τόνωσης ύψους 30 δισ. λιρών προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της ανεργίας.