Νέα ρύθμιση οφειλών: Αυξάνονται οι δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ - 2% έκπτωση σε εφάπαξ πληρωμή

Αυξάνονται οι δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ - 2% έκπτωση σε εφάπαξ πληρωμή

Νέα ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, με στόχο να βοηθηθούν τα νοικοκυριά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι οφειλές Μαρτίου έως και το Σεπτέμβριο θα μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο και μάλιστα, από το 2021.  

Σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα μπορεί να εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, από 3 διμηνιαίες που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021. Για τις εταιρείες, οι δόσεις αυξάνονται σε 8 αντί των 6 και για τον ΕΝΦΙΑ σε 6 αντί των 5. 

Εξάλλου, επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι και για όσους επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή φόρων θα δίνεται έκπτωση 2%. 

Παράλληλα, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με ακόμη 190 εκατ. ευρώ. Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους του προγράμματος. Και, αν χρειαστεί, το μέτρο θα επεκταθεί. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τις ρυθμίσεις των των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών:

Η Κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση της δύσκολης πραγματικότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι φορολογούμενοι.

Η επιλογή και η προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, όπως αποτυπώθηκε στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, είναι η διευκόλυνση των πολιτών στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο κράτος.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα υλοποιήσει μέτρα, όπως:

- Θέσπιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο για όλες τις φορολογικές οφειλές, φυσικών και νομικών προσώπων, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο οι οποίες τελούν σε αναστολή.

- Εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 μηνιαίες, που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

- Εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

- Εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 6 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, θέλοντας να δώσουμε κίνητρα για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, θεσπίζουμε έκπτωση 2%. Να σημειωθεί πως η έκπτωση ίδιου ύψους καταργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση το έτος 2015.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει ρεαλιστικά και ορθολογικά μέτρα διευκόλυνσης και ανακούφισης των πολιτών.