7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Autonomous: Έως 900 εκατ. ευρώ οι εκδόσεις φέτος για την Τράπεζα Πειραιώς

Autonomous: Έως 900 εκατ. ευρώ οι εκδόσεις φέτος για την Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογο έως 600 εκατ. ευρώ και επιπρόσθετα 300 εκατ. ευρώ MREL κάποια στιγμή εντός του 2021 επισημαίνει η Autonomous σε σχετική της ανάλυση.  Η έκθεση αναφέρει πως το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική ζήτηση για την έκδοση της τράπεζας, θα οδηγήσει στην επέκταση του ομολόγου έως τα 600 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας βασίζεται στο γεγονός πως τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν και όσα βρίσκονται σε μορατόρια δεν θα επιδυνωθούν περισσότερο, από ό,τι εκτιμά η διοίκηση του τραπεζικού ιδρύματος. 

Η τράπεζα μέσω της έκδοσης ομολόγου αναμένεται να προσθέσει κεφαλαιακή επάρκεια 1,4 μονάδες βάσης, ενώ θα ίσως θα μπορούσε να περιμένει λίγο για την έκδοση, ωστόσο όπως επισημαίνει το report στόχος της είναι η μείωση κατά 18 δισ. ευρώ των NPEs στη χρήση του 2021, επομένως το ομόλογο πρέπει να εκδοθεί μέσα στο τρέχον έτος.

Έως τέλος του 2020 η τράπεζα μείωσε πολύ γρήγορα, ενώ σχεδιάζει την περαιτέρω μείωσή τους από 45% στο τέλος του 2020 σε 10% στα τέλη του τρέχοντος έτους.  Η αλλαγή των 18 δισ. ευρώ των NPEs από τον ισολογισμό της τράπεζας εκτιμάται σε 40 μονάδες βάσεις κεφαλαίου για κάθε 1 δισ. ευρώ και σε αυτό τον σκοπό συμβάλλουν τα προγράμματα:

- Phoenix και Vega (περίπου 7 δισ. ευρώ)

- Sunrise 1 (περίπου 7 δισ. ευρώ) που αναμένεται να επιταχυνθεί από αυτό το μήνα και να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με την ανάλυση το Sunrise 2 (περίπου 4 δισ. ευρώ) θα χωριστεί σε δύο μέρη με το πρώτο να είναι ύψους 3 δισ.ευρώ, και το δεύτερο 1 δισ.ευρώ με το σύνολο του προγράμματος να προβλέπεται πως θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Με αυτό τον τρόπο η Τράπεζα Πειραιώς θα πάει στον δείκτη Texas από 135% στο τέλος του 2020 στο 60% και θα φτάσει τις τράπεζες Εθνική, Eurobank και Τράπεζα Κύπρου.

Η οργανική κερδοφορία της τράπεζας αναμένεται να είναι πολύ υψηλά, γεγονός που θα καλύψουν τη μεταφορά άλλων 3 δισ. ευρώ NPEs, ενώ θα καλύψουν και τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα ΔΠΧΑ 9, τα οποία αναμένεται να απορροφήσουν από 400 εκατ.ευρώ το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. 

Σε ό,τι αφορά στην έκδοση ομολόγου για την κάλυψη των MREL φέτος, η ενδιάμεση απαίτηση αγγίζει το 23,3% έως τέλος του 2025 και συνολικά το 26,6% συν τα αποθέματα. Η προσωρινή απαίτηση είναι 16,1%, η οποία θα καλυφθεί πλήρως εφόσον πάντα η τράπεζα πετύχει κεφαλαιακό δείκτη 1,65% έως τέλος του έτους. 

Οι αναλυτές της Autonomous εκτιμούν πως η χώρα θα καταγράψει δυνατό rebound στο ΑΕΠ της αυτό το χρόνο, καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη. Αυτό το γεγονός συνδυαζόμενο με τα ευρωπαϊκά χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2026, δημιουργούν ένα θετικό momentum για την τράπεζα.