Άρωμα… ιδιωτικού τομέα στον ΕΦΚΑ: Bonus 7.200 ευρώ για να βγουν «εδώ και τώρα» οι εκκρεμείς συντάξεις

Άρωμα… ιδιωτικού τομέα στον ΕΦΚΑ: Bonus 7.200 ευρώ για να βγουν «εδώ και τώρα» οι εκκρεμείς συντάξεις

Λίγα 24ωρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και την αναφορά του στην αναγκαιότητα να τελειώσει «εδώ και τώρα» η ντροπή δεκαετιών με την μη έγκαιρη απόδοση των συντάξεων, έρχεται η κατάθεση στη Βουλή σειρά νομοθετικών διατάξεων προκειμένου να εξυπηρετηθεί αυτός ο στόχος.

Πρωτόγνωρες για τη δημόσια διοίκηση αποφάσεις περνούν προκειμένου μέχρι το τέλος του 2021 να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα. Θεσπίζονται bonus παραγωγικότητας έως και 7.200 ευρώ για όσους δημοσίους λειτουργούς πιάσουν ποσοτικούς στόχους. Εξοπλίζεται ο ΕΦΚΑ με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές. Μετατάσσονται υπάλληλοι ή αποσπώνται από άλλες υπηρεσίες ή ακόμη και από επιμελητήρια προκειμένου να μαζευτεί το απαιτούμενο ΔΥΝΑΜΙΚΌ. Αποκτά ο ΕΦΚΑ τη δυνατότητα να επαναφέρει στην ενεργό δράση όσους συνταξιοδοτήθηκαν αναθέτοντάς τους δουλειά με 8μηνη σύμβαση.

Μέχρι και συνταξιοδοτήσεις μπορούν να παγώσουν για έξι μήνες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

·Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ μπορεί να αποφασίζει την ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων και του δημοσίου οι οποίοι κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους, είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωιδρυματικού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων. Η ανάθεση του έργου, γίνεται με συμβάσεις έργου η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης.

·Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των επιστημονικών συλλόγων δικηγόρων, ιατρών, φαρμακοποιών, μηχανικών και των επιμελητηρίων, δύναται να διατίθεται στον e-ΕΦΚΑ προσωπικό των επιστημονικών συλλόγων και των επιμελητηρίων. Το προτεινόμενο προσωπικό, τοποθετείται με απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ και απασχολείται είτε στην υλοποίηση υποστηρικτικών διαδικασιών των περιφερειακών διευθύνσεων είτε στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον κανονισμό και πληρωμή των συντάξεων.

·Ο e-ΕΦΚΑ μπορεί με απόφαση του διοικητή του να παραιτηθεί από ένδικα μέσα και βοηθήματα που έχουν ήδη ασκηθεί κατά δικαστικών αποφάσεων και αποφάσεων προσωρινών διαταγών με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επαναπρόσληψη εργαζομένων σε υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και των τέως εντασσόμενων σε αυτόν φορέων ή κλάδων υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι παραιτούνται εγγράφως από οποιοδήποτε δικόγραφο ή δικαίωμα που απορρέει από την αιτία αυτή, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσης οικονομικών αξιώσεών τους και εφόσον υφίστανται οι αναγκαίες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ. Μετά την παραίτηση από τα ένδικα μέσα και βοηθήματα, που έχουν ήδη ασκηθεί, οι εργαζόμενοι προς τον σκοπό της απονομής και εκκαθάρισης συντάξεων, καταλαμβάνουν ειδικά συστηνόμενες προσωποπαγείς θέσεις οι οποίες καταργούνται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους.

·Στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια –ομάδες, υποομάδες εργασίας και στις κοινές ομάδες εργασίας που συστάθηκαν ή συστήνονται και λειτουργούν εντός του έτους 2021 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον κανονισμό και την πληρωμή συντάξεων του δημοσίου τομέα και όλων των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, καθορίζεται αποζημίωση εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι οι οποίοι δεν δύναται να υπερβαίνουν το όριο των 7.200 ευρώ.

·Επιτρέπεται η απόσπαση στον ηλεκτρονικό εθνικό οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης μονίμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού σε διοικητικό κλάδο  και ανήκουν οργανικά σε φορείς εντός της γενικής κυβέρνησης είτε εκτός αυτής. 

Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις:

o Εντός 10 ημερών από την έναρξη του νόμου, θα καταρτιστεί πίνακας με τους υπαλλήλους που πληρούν τις προϋποθέσεις για απόσπαση σε υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ εντός της περιφερειακής ενότητας της οργανικής τους θέσης.

o Οι αποσπάσεις και η παράλληλη ανάθεση καθηκόντων για τους υπαλλήλους που επιλέγονται είναι υποχρεωτική και αίρεται μόνο για λόγους που ανάγονται στη χαμηλή αποδοτικότητα του υπαλλήλου. Εξαιρούνται μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του υπουργείου Μετανάστευσης και ασύλου.

o Είναι δυνατόν, οι προϊστάμενοι των γενικών διευθύνσεων και των διευθύνσεων του υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων καθώς και οι εκτελούντες σήμερα χρέη αναπληρωτών αυτών των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η Δεκεμβρίου 2020 λόγω της συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους να παραμείνουν στην υπηρεσίας τους έως την 30η Ιουνίου 2021 για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών των υπηρεσιών ως προς την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών λόγω των συνεπειών διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊου.