Άνεμος αισιοδοξίας για τη φετινή τουριστική σεζόν

Άνεμος αισιοδοξίας για τη φετινή τουριστική σεζόν

Καθώς η φετινή τουριστική σεζόν έχει ήδη αρχίσει, καθημερινά πληθαίνουν τα αισιόδοξα μηνύματα διαφόρων φορέων του κλάδου, σχετικά με την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο CEO της Thomas Cook Europe, Alan French είχε αναφέρει με δηλώσεις του στο Liberal ότι είναι εφικτός ο στόχος για τον ελληνικό τουρισμό του 2022 να φθάσει στα νούμερα του 2019, της προ πανδημίας εποχής, τονίζοντας πως οι κρατήσεις σε πολλούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, καθώς η Ελλάδα είναι «ο best selling προορισμός για τους πελάτες της εταιρείας». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον προορισμό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και το 30% των κρατήσεών μας είναι για αυτήν».

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας στη Ρόδο, οι κρατήσεις, αυτή τη στιγμή, είναι επταπλάσιες τον αριθμό από ότι πέρσι. Παράλληλα, υψηλός αριθμός κρατήσεων παρατηρείται και σε προορισμούς, όπως η Κως με 5,2 φορές πιο πάνω σε σχέση με πέρσι, η Κρήτη με 4,6 φορές, η Σαντορίνη με 3,9 φορές και η Κέρκυρα με 3,6 φορές υψηλότερο αριθμό κρατήσεων έναντι του 2021.

Επιπρόσθετα, μόλις πριν μια εβδομάδα ο δήμαρχος Θήρας Αντώνιος Σιγάλας, με αφορμή τα εγκαίνια του έργου της υποβρύχιας διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, τόνισε ότι φέτος ο τουρισμός στο νησί αναμένεται να υπερβεί τα επίπεδα του 2019, ενώ νέα αύξηση αναμένεται και για την επόμενη χρονιά, όπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Επίσης, από τα πρόσφατα στοιχεία του  Αγγλογερμανικού τουριστικού οργανισμού TUI, οι κρατήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, μετά, δηλαδή το τριήμερο του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, βρίσκονται ήδη σε επίπεδα πάνω από αυτά του 2019.

Ανοδικά κινούνται οι αεροπορικές αφίξεις

Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα περισσότερα σε προορισμούς τουριστικής αιχμής, υπολείπονται μόλις κατά 19% από αυτές του 2019.

Πάντως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της TUI, αν συνεχισθεί η μεγάλη ζήτηση με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς του 2019 τότε προβλέπεται ότι ο αριθμός των 3 εκατομμυρίων τουριστών που έχει τεθεί ως στόχος για τον συγκεκριμένο οργανισμό θα ξεπεραστεί.

Σημειώνεται ότι η αύξηση της ζήτησης των ελληνικών προορισμών τις τελευταίες έξι εβδομάδες παρουσιάζει ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς του 2019, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακρίβεια αλλά και την πανδημία, η οποία φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Αισιόδοξος ο ΣΕΤΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση ανέφερε ότι από τις αρχές του 2022 ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει μια σημαντική δυναμική, η οποία φθάνει στα επίπεδα του 2019 και ίσως και να τα υπερβαίνει. Αυτό φαίνεται και από τα προγραμματισμένα slots των αεροπορικών εταιρειών που είναι πολύ αυξημένα.

Ήδη υπάρχουν εννέα πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα, από τις οποίες μόνο η μία δεν είναι καθημερινή, αλλά τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ οι τέσσερεις από αυτές είναι διπλές. Δηλαδή γίνονται δυο δρομολόγια την ημέρα.

Επίσης, δυναμική παρουσιάζουν και οι κρατήσεις από τη Βρετανία, η οποία είναι και η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ήρε τους περιορισμούς κατά την πανδημίας του COVID 19.

Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι δημιούργησε ένα «πάγωμα» στον τουρισμό, το οποίο οφείλεται κυρίως στον ψυχολογικό παράγοντα. Και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες σταματήσουν σύντομα, π.χ. μέσα στον Απρίλιο, τότε θα υπάρξει σημαντική πρόοδος και στις κρατήσεις.

Αναφορικά με την δραστηριότητα του ξενοδοχειακού κλάδου ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία που ήδη λειτουργούν έχοντας «ανοίξει» την τουριστική σεζόν, ενώ τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στο επόμενο διάστημα.

Ένας άλλος παράγοντας, αυτός της ακρίβειας και του πληθωρισμού και ειδικά της αύξησης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης έχει επηρεάσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, η όποια αποταμίευση μέσα στη διετία με τα μέτρα κατά της πανδημίας μπορεί να υπερκεράσει ως ένα βαθμό την ακρίβεια.