Ανάλυση Brexit: Ο Μπόρις επιτίθεται ενώ η στερλίνα αμύνεται

Ανάλυση Brexit: Ο Μπόρις επιτίθεται ενώ η στερλίνα αμύνεται

Του Matthew Ryan*

Όσο η διαδικασία για το Brexit τραβάει σε μάκρος, η αγορά εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιληφθεί πότε ακριβώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει πραγματικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το προηγούμενο Σάββατο βαφτίστηκε «Super Saturday», χωρίς όμως να αντεπεξέρχεται στις αυξημένες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Η τροπολογία Letwein που ψηφίστηκε προκάλεσε ένα ακόμη χτύπημα στην ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η 31η Οκτωβρίου ως ημερομηνία εξόδου. Ο Μπόρις Τζόνσον ήλπιζε να πραγματοποιήσει ψηφοφορία για το νομοσχέδιο τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο ρεαλισμός υπερίσχυσε της ελπίδας και, όπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζακ Μπέρκοου δεν του έκανε το χατήρι.

Ως αποτέλεσμα της τροπολογίας Λέτγουιν, οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα στρέψουν την προσοχή τους στο σύνολο της νομοθεσίας που προκύπτει από την συμφωνία για το Brexit που επαναδιαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον. Μια σειρά ψηφοφοριών αναμένεται να διεξαχθεί από τις 7 το απόγευμα, η πρώτη εκ των οποίων (αποκαλούμενη «δεύτερη ανάγνωση) θα είναι μια ευθεία ψήφος ναι / όχι για το αν θα προχωρήσει σε συζήτηση το Κοινοβούλιο. Εάν περάσει το «ναι», οι βουλευτές θα ερωτηθούν εάν θα εγκρίνουν ένα εντατικό χρονοδιάγραμμα τριών ημερών προκειμένου να διεξαχθούν οι συζητήσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν σχετικά με ορισμένες τροπολογίες, μεταξύ των οποίων μπορεί να περιλαμβάνεται η προσθήκη μιας ρήτρας που θα θέτει το νομοσχέδιο σε νέο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στους Financial Times με βάση τα προηγούμενα αρχεία ψηφοφορίας και τις πρόσφατες δηλώσεις μελών του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα μπορούσε να έχει πλειοψηφία πέντε βουλευτών. Ωστόσο, είναι ουσιαστικά πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ποιός θα κυριαρχήσει σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να κριθεί από μια χούφτα βουλευτές. Σε περίπτωση αποτυχίας του Τζόνσον τις επόμενες ημέρες, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για επέκταση του Brexit. Αυτό θα μπορούσε μεταθέσει την κρίσιμη απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους, και με την πιθανότητα να χρειαστεί η πραγματοποίηση γενικών εκλογών στο μεσοδιάστημα.

Μέχρι τώρα, η στερλίνα αντέδρασε με αρκετά ήρεμο τρόπο στην προοπτική ενός κυκεώνα πολιτικών εξελίξεων. Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε σε σχέση με τους ανταγωνιστές του μετά τη χθεσινή απόφαση του Μπέρκοου. Πάντως, διατηρείται το 1,29-1,30 σε σχέση με το δολάριο.

Η λογική λέει ότι τις επόμενες ημέρες θα περιμένουμε νευρικότητα εκ μέρους των επενδυτών, και τη μεταβλητότητα να φτάνει στα ύψη.

e

*Άμεση ανάλυση του Matthew Ryan, Strategy Analyst της εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου και δολαρίου/ γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.