Aluminco: Εξαγόρασε το εργοστάσιο της Doral και δρομολογεί επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ

Aluminco: Εξαγόρασε το εργοστάσιο της Doral και δρομολογεί επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ

Στην εξαγορά του εργοστασίου της Doral, που παράγει παράθυρα και θωρακισμένες πόρτες, προχώρησε η Aluminco. Όπως τόνισε ο CEO της εταιρείας Αργύρης Καρράς, κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, με την εξαγορά η εταιρεία θα ενισχύσει την παραγωγή της, θα αυξήσει την εξωστρέφειά της και θα μπορέσει να απευθυνθεί στην αγορά των Βαλκανίων. Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο Καλοχώρι. Οι επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, εκτός από την απόκτηση του εργοστασίου, αφορά σε νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου, εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής και αυτοματοποιημένα συστήματα. Η εγκατάσταση της νέας γραμμής είναι μια επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ,  ενώ η εξαγορά πραγματοποιήθηκε από ίδια κεφάλαια.

Σημειώνεται πως στα πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, η Aluminco φιλοδοξεί να ενταχθεί σε αυτόν. Σε ό,τι αφορά στην πορεία της εταιρείας, καταγράφει ανάπτυξη 35%. Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει τα 56 εκατ. ευρώ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, ενώ η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει EBITDA 5,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία το 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, επέστρεψε στην ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο. Σε σχέση με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Καρράς επεσήμανε πως τα κόστη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Η εταιρεία αντιμετωπίζει αυτή την επιβάρυνση με αύξηση του κύκλου εργασιών και των πωλήσεών της, που εν μέρει αντισταθμίζει την αύξηση της τιμής πρώτων υλών και ενέργειας.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία με στόχο την προώθηση της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, στοχεύει σε ενίσχυση των φωτοβολταϊκών που χρησιμοποιεί για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη λειτουργεί ένα φωτοβολταϊκό 1,2 MWp, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο κύριο εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα, ενώ σχεδιάζεται ανάλογη κατασκευή στη νέα μονάδα της Θεσσαλονίκης.

Στα Οινόφυτα δε, σχεδιάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW, το οποίο θα συμβάλει στην κατανάλωση της ενέργειας που απαιτεί η λειτουργία του εργοστασίου. Στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης της πράσινης μετάβαση η εταιρεία παράγει «πράσινο» αλουμίνιο και επενδύει συνέχεια σε πράσινες λύσεις. Ήδη έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.925 τόνους.

Για τον επόμενο χρόνο, με όχημα την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, η Aluminco στοχεύει σε αύξηση του κύκλου εργασιών της και σε μεγαλύτερη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού. Άλλωστε, άνω του 50% των πωλήσεων που καταγράφει προέρχονται από τις αγορές του εξωτερικού.