Άφαντη η Axis, προχωρά η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Άφαντη η Axis, προχωρά η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Τέλος, στον «κλεφτοπόλεμο» που είχε ξεκινήσει η AXIS για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έβαλε η γενική συνέλευση των μετόχων της Νεώριον καθώς παρούσα στο ραντεβού ήταν μόνο η ONEX, ενώ για άλλη μια φορά «άφαντος» ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου Νεώριον, με ποσοστό 24,2%, και αγνώστου σύνθεσης προσώπων, η AXIS.  

Η AXIS αν και είχε ζητήσει την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία βρίσκονται καθ οδόν για να περάσουν στην OΝΕΧ,  καθώς και την ακύρωση της δικαστικής απόφασης εξυγίανσης των ναυπηγείων Σύρου δεν εμφανίστηκε στην συνέλευση ούτε δια αντιπροσώπου.

Έτσι η έκτακτη γενική συνέλευση με απαρτία 43% από μετοχές που δέσμευσε η πλευρά της ONEX μέσω της FEYTEA Holding LTD αλλά και ο έτερος μέτοχος Ιωάννης Στεφάνου, αποφάσισε υπέρ των αιτημάτων που είχε θέσει το διοικητικό συμβούλιο και η πλευρά που υποστηρίζει η ONEX, και αφορούν τον σε βάθος διαχειριστικό έλεγχο των ομίλου Νεώριον αλλά και των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ο διαχειριστικός έλεγχος θα αφορά την περίοδο 2005 – 2020, και γίνεται προκειμένου να ελεγχθούν διαφορές που φαίνονται από το due diligence που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ONEX.

Υπενθυμίζεται ότι η Axis SA, προ μηνός είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει την διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας αλλά και την ακύρωση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου, μέσω εξωδίκου. Κίνηση η οποία είχε δημιουργήσει ερωτήματα καθώς η AXIS, εδώ και πολλά χρόνια ήταν απούσα από τις εξελίξεις. Η ONEX είχε απαντήσει  με εξώδικο στο οποίο είχε απορρίψει ως ψευδείς τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις στην εξυγίανση και έθετε σειρά ερωτημάτων προς την εταιρεία από το Λουξεμβούργο. 

Κυρίαρχο ερώτημα ήταν στο εξώδικο και παραμένει αναπάντητο η μετοχική σύνθεση της Axis και αν ο πραγματικός ιδιοκτήτης της είναι άτομο της οικογένειας Ταβουλάρη. Επίσης, αν το ποσοστό του 24,02% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ανήκε στον Ιωάννη Ταβουλάρη (γιο του Ν. Ταβουλάρη) μεταβιβάστηκε από αυτόν και σε ποιο χρονικό διάστημα, πριν περιέλθει στην εταιρεία Axis.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ταβουλάρης φέρεται να έχει δηλώσει ότι ο γιος του έχει πουλήσει τη συμμετοχή του- και δεν είχε συμμετάσχει στις μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν στη μεταβίβαση σε εταιρεία της Onex (FEYTEA Holding LTD) της πλειοψηφίας των μετοχών (52,93%) της Νεώριον.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η επένδυση της ONEX στο Νεώριο Σύρου έχει ήδη οδηγήσει σε πλήρη λειτουργία το Ναυπηγείο με τη ζήτηση να έχει εκτοξευθεί καθώς για κάθε ένα πλοίο που μπαίνει στο ναυπηγείο οκτώ μένουν εκτός, οι επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ και σε εξέλιξη βρίσκονται νέες άμεσες επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ που συνολικά στην πενταετία υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ