Aegean Airlines: To απόλυτο turnaround story – Στο 80% του 2019 ο αριθμός πτήσεων

Aegean Airlines: To απόλυτο turnaround story – Στο 80% του 2019 ο αριθμός πτήσεων

Τον Αύγουστο η Aegean πραγματοποίησε το 80% των πτήσεων του 2019, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το πτητικό έργο για το β’ εξάμηνο αναμένεται να κινηθεί σε θετικό έδαφος, ενώ η παράταση της τουριστικής σεζόν έως τις αρχές Νοεμβρίου ίσως οδηγήσει σε αυξημένο πτητικό έργο συγκριτικά με το 2019.  Από τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα. Η εταιρεία αναμένεται να επιταχύνει τις παραδόσεις αεροσκαφών από την Airbus

Ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών πως επιταχύνεται η παράδοση νέων αεροσκαφών από την Airbus για το 2022-2023, με στόχο τα 30 νέα αεροσκάφη έως το 2023. Την ίδια στιγμή η εταιρεία παρουσίασε θετικές ταμειακές ροές στο β’ τρίμηνο του έτους, με το EBTIDA να φτάνει τα 3,9 εκατ. ευρώ, από αρνητικό 15,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τα μέσα Μαϊου επηρέασαν τη δραστηριότητα, όμως η σταδιακή επανεκκίνηση της πτητικής δραστηριότητας από τον Ιούνιο και ύστερα, σε συνδυασμό με το οργανωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα της διοίκησης της εισηγμένης για προσαρμογή και εξοικονόμηση κόστους, οδήγησαν σε σημαντικό περιορισμό των ζημιών.

Ο κύκλος εργασιών, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ανήλθε στα 108,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 168,8% συγκριτικά με το 2020, με τις καθαρές ζημιές μετά από φόρους να περιορίζονται σε 33,9 εκατ. από ζημιές 73,4 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Το δεύτερο τρίμηνο η πτητική δραστηριότητα σε χιλιομετρικές θέσεις παρέμεινε στο 35% του 2019, καταγράφοντας όμως εκρηκτική άνοδο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πιο συγκεκριμένα,  η αεροπορική πραγματοποίησε 15.000 πτήσεις, με την επιβατική κίνηση να ανέρχεται στους 1,2 εκατ. επιβάτες.

Ο κ. Βασιλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ, γεγονός που διασφαλίζει ισχυρή ρευστότητα και ταμειακά διαθέσιμα στα 547,7 εκατ. ευρώ.  Ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχει προσαυξηθεί η κρατική ενίσχυση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους, ενώ σημείωσε πως οι προοπτικές για το σύνολο της χρήσης είναι καλύτερες συγκριτικά με πέρυσι.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατακόρυφα ο αριθμός πτήσεων προς την Ελλάδα, ενώ η εταιρεία κατάφερε να προσεγγίσει τον Αύγουστο το 80% του πτητικού έργου. Μάλιστα, αναμένεται υψηλή ζήτηση έως και τον Οκτώβριο, γεγονός που οφείλεται στην παράταση της τουριστικής σεζόν. Ωστόσο, ο πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε πως δεν υπάρχει αυξημένος χειμερινός τουρισμός στη χώρα μας,  με το σύνολο του έτους να κλείσει καλύτερα από το 2020. Ο κ. Βασιλάκης εκτίμησε πως από τον Μάρτιο του 2022 θα υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη για το πτητικό έργο, καθώς ανέφερε πως αναμένεται να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν πιο γρήγορα για τη χώρα μας.