Reuters: Η προσδοκία νίκης της ΝΔ ώθησε τα ελληνικά ομόλογα κάτω από το 3%

Reuters: Η προσδοκία νίκης της ΝΔ ώθησε τα ελληνικά ομόλογα κάτω από το 3%

H Ελλάδα είναι φέτος η κορυφαία σε επιδόσεις αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, απολαμβάνοντας εισροές από επενδυτές απογοητευμένους από τη συρρίκνωση των αποδόσεων γενικά και από τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμά του με τίτλο «Μάχη των ομολόγων: Οι Έλληνες κερδίζουν το πάνω χέρι έναντι της Ρώμης».

Όπως επισημαίνει μάλιστα το δημοσίευμα, βασικό ρόλο στη μεγάλη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων διαδραμάτισε το γεγονός πως «το φιλικό προς τις αγορές κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να αναλάβει την εξουσία τον Ιούλιο», υπογραμμίζοντας ότι μετά τη νίκη της επί του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές τον Μάιο «τo αποτέλεσμα αυτό ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 3% για πρώτη φορά».

Ειδικότερα, η αρθρογράφος Βιρτζίνια Φέρνες αναφέρει ότι «εννιά χρόνια αφότου η Ελλάδα χρεοκόπησε και οδήγησε τους πιστωτές σε μία καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους της, οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, με το χρέος της να φαίνεται ότι θα βελτιώνεται από φέτος».

«Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για μία πενταετία μειώθηκε αυτό το μήνα κάτω από αυτό της Ιταλίας, για πρώτη φορά από το 2008, κάτι αξιοσημείωτο», συνεχίζει, εξηγώντας «δεδομένου ότι το ιταλικό αξιόχρεο έχει επενδυτική διαβάθμιση, αξιολογούμενο τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα πάνω από αυτό της Ελλάδας, στο Baa3/BBB/BBB. Με το αξιόχρεό της στο B1/B+/BB-, η Ελλάδα κατατάσσεται ως "κερδοσκοπική διαβάθμιση", που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται σε διάφορους παγκόσμιους δείκτες, τους οποίους ακολουθούν οι επενδυτές. Αν και το γεγονός αυτό έχει αφήσει την Ελλάδα στην καταφυγή των hedge funds και των επενδυτών των αναδυόμενων αγορών, φαίνεται τώρα να έχει αρχίσει το ταξίδι της επανόδου της στο κύριο ρεύμα».

«Προτιμούμε το ελληνικό χρέος από το ιταλικό», δήλωσε ο Νικ Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων στην εταιρεία Merian Global Investors, που επένδυσε σε ελληνικά ομόλογα τον Μάιο του 2017, μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με μία ατζέντα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες, σημειώνει το Reuters. «Το μεγάλο παγκόσμιο ράλι των ομολόγων, που βασίζεται σε προσδοκίες για νέα νομισματική στήριξη, ωθεί προς τα κάτω τις αποδόσεις σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, όπου το κόστος 10ετούς δανεισμού της Ισπανίας έκανε βουτιά κάτω από το 0,4%. Παρ'' όλα τα προβλήματά της, οι αποδόσεις της Ιταλίας μπορεί να υποχωρήσουν σύντομα κάτω από το 2%.

«Όλοι αναζητούν απελπισμένα ένα αφήγημα καλών αποδόσεων (carry)», δήλωσε ο Γουόλ, προσθέτοντας: «Αν υπάρχει μία ευκαιρία να πάρει κάποια βραχυπρόθεσμη θετική απόδοση, ο κόσμος θα την πάρει», πρόσθεσε. Το επασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά, που είναι ασφαλή καταφύγια, έχει μειωθεί εν τω μεταξύ φέτος κατά 156 μονάδες βάσης (1,56 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ το spread των ιταλικών ομολόγων έχει μειωθεί μόνο 36 μονάδες βάσης.

«Αν και σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται στην επιδίωξη για αποδόσεις, πολλοί σημειώνουν ότι το εύρος της κίνησης αφορά στην πραγματικότητα την άνοδο της Ελλάδας και την πτώση της Ιταλίας, η οποία κινδυνεύει να χάσει το στάτους της επενδυτικής διαβάθμισης, εφόσον επιδεινωθούν οι πολιτικές και το χρέος της», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Ο άλλος παράγοντας είναι το ευρώ», προσθέτει το δημοσίευμα. «Η Ελλάδα ξεπέρασε τον τρόμο της εξόδου της το 2012, όταν έφτασε κοντά στο να φύγει από την Ευρωζώνη. Ορισμένοι φοβούνται ότι η Ιταλία κινείται τώρα σε αυτό τον δρόμο, καθώς πολιτικοί της μιλούν για ένα ψευδο-νόμισμα που ονομάζεται μίνι-BOTs και συγκρούεται με τις Αρχές της ΕΕ για την αύξηση του χρέους της. Ο κίνδυνος αυτός αντανακλάται στα ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ιταλίας (CDS)».

Στο άρθρο καταγράφεται ακόμα η δήλωση του Said Haidar, επικεφαλής για τις επενδύσεις στην εταιρεία Haidar Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναμένει ότι θα κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα έως τη λήξη, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν έναντι των υπόλοιπων (ομολόγων) της Ευρώπης».