"Όσοι αποδοκιμάζουν τις πολιτικές της ΕΚΤ κάνουν λάθος"

"Όσοι αποδοκιμάζουν τις πολιτικές της ΕΚΤ κάνουν λάθος"

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μιλώντας σε μια εκδήλωση του χρηματιστηριακού ομίλου Deutsche Borse, υπερασπίστηκε με σθένος τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, επισημαίνοντας την απόφαση της τράπεζας να επεκτείνει το πρόγραμμα χαλάρωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.

Ο Μ. Draghi στην ομιλία του απευθυνόταν ξεκάθαρα στους επικριτές του στη Γερμανία, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μια μεγάλη περίοδος εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία. "Επανειλημμένα όσοι αποδοκιμάζουν τις αποφάσεις μας έκαναν λάθος”, είπε ο Μ. Draghi.

Όπως τόνισε, "παρότι τα χαμηλά επιτόκια ίσως ενθαρρύνουν την ανάληψη ρίσκου, δεν υπάρχουν στοιχεία που να προειδοποιούν για σοβαρή χρηματοπιστωτική αστάθεια”.

Ο Μ. Draghi αναφέρθηκε σε μια έκθεση της Bundesbank που σημείωνε πως οι επιστροφές στα γερμανικά νοικοκυριά ήταν περίπου στο 1,5% από το 2008 συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι "καλύτερο από πολλές περιόδους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990”, δήλωσε απαντώντας σε όσους επικρίνουν τα χαμηλά επιτόκια θεωρώντας πως πλήττουν τους?καταθέτες στη Γερμανία αλλά και αλλού.

Ο Μ. Draghi τόνισε την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και την απομόχλευση μεταξύ των τραπεζών.

Ίσως σε κάποιους επικρατεί ενθουσιασμός όπως για παράδειγμα σε κάποιες αγορές ακινήτων, δήλωσε, αλλά η ΕΚΤ δεν καθόρισε τα επιτόκια με αυτόν τον τρόπο για να προσφέρει κατά τόπους ικανοποίηση.

Πρόσθεσε πως αν υπήρχαν ενδείξεις για κινδύνους, “ποτέ δεν αποτελεί πρόβλημα για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τη ρευστότητα”.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως δεν ειναι αρμοδιότητα των Κεντρικών Τραπεζών να "αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις" απαντώντας στην κριτική που δέχεται η ΕΚΤ ιδιαίτερα από τη Γερμανία ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική αφαιρεί την πίεση από της κυβερνήσεις περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης να προβούν σε διαρθρωτικές αλλαγές.