Handelsblatt: Οι επενδυτές ψηφίζουν ήδη για την Ελλάδα

Handelsblatt: Οι επενδυτές ψηφίζουν ήδη για την Ελλάδα

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν για νέο κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου, αλλά οι επενδυτές ψηφίζουν ήδη», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υπογραμμίζοντας τη στροφή των αγορών στα ελληνικά ομόλογα υπό την προοπτική εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Η Handelsblatt επισημαίνει τα υψηλά 12μήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο, αναφέροντας ότι «μόνο στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις οι μετοχές των 42 πιο σημαντικών εταιρειών πέτυχαν τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενισχυμένες κατά 13,4%». Πρόκειται για την αντίδραση στο αποτέλεσμα των εκλογών και την ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες να αλλάξει το κλίμα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικά μικρές, επισημαίνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα του.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει φιλόδοξους στόχους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, επικαλούμενη τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι «Στα επόμενα 5-10 χρόνια θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων και να διπλασιάσουμε την ανάπτυξη στο 4%». Πρόκειται για προοπτική που ικανοποιεί τους επενδυτές, το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει κέρδη 80% από τον Ιανουάριο και ότι υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα.

«Την Παρασκευή, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε στο 2,9%, το χαμηλότερο από τότε που μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη και τη Δευτέρα υποχώρησε στο 2,8%», αναφέρει η Handelsblatt, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μάλιστα οι ελληνικοί τίτλοι βρέθηκαν χαμηλότερα από τους ιταλικούς. 

Η ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή για τους πολιτικούς αναλυτές, καταλήγει το άρθρο, η οποία είναι ότι «αφότου οι Έλληνες υπέκυψαν στον πειρασμό του λαϊκισμού στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ως από τους πρώτους λαούς της Ευρώπη που το έπραξαν, η χώρα τώρα φαίνεται ότι είναι η πρώτη στη που εισέρχεται και στη μετά τον λαϊκισμό εποχή».