Eurogroup: Αξιοποίηση των κερδών από τα ομόλογα και για επενδύσεις

Eurogroup: Αξιοποίηση των κερδών από τα ομόλογα και για επενδύσεις

Χωρίς παρατηρήσεις για εκκρεμότητες στις μεταρρυθμίσεις έγινε δεκτή από το Eurogroup η πρόταση επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ύψους 767 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να επεξεργαστούν τα αρμόδια όργανα το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για επενδυτικούς σκοπούς.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει για την Ελλάδα ότι «δίνει εντολή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πιθανή χρήση των ισοδυνάμων κερδών των ANFA και SMP για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή τη χρηματοδότηση αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων, σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018». 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των ANFAs και SNPs έχει τεθεί σε επίπεδο Euro Working Group από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει ζητήσει τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην χώρα αντί να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει ακόμα ότι «χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση των θεσμικών οργάνων ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Χαιρετίζουμε επίσης την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων φιλικά προς την ανάπτυξη, τα οποία αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας. Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο με ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν o υπουργός Οικονομικών, Χρηστός Σταϊκούρας, τόνισε ότι «για πρώτη φορά αναδείχθηκε και καταγράφηκε το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς», προσθέτοντας ότι «η ελληνική οικονομία προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο είχε δηλώσει ότι «η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι θετική, βλέπουμε καλά σημάδια εκεί».