Ο εμπορικός πόλεμος «εξαϋλώνει» το 0,7% της παγκόσμιας ανάπτυξης

Ο εμπορικός πόλεμος «εξαϋλώνει» το 0,7% της παγκόσμιας ανάπτυξης

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Χειρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Capital Economics, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι στα επόμενα επεισόδια η πλευρά που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες θα είναι η αμερικανική.

Οι καλές προθέσεις δείχνουν να… εξαντλούνται και οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που υποδεικνύουν ότι και οι δύο πλευρές θα θελήσουν να κυριαρχήσουν στο κεντρικό μέτωπο. Κατά συνέπεια, ο εμπορικός πόλεμος είναι πιθανότερο να κλιμακωθεί στο προσεχές διάστημα με τις ΗΠΑ να αυξάνουν τους δασμούς στο 25% έως το τέλος του έτους. Αυτό εκτιμά η Capital Economics, προβλέποντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις ενώ στο σύνολό της η εμπορική διαμάχη θα εξαϋλώσει το 0,5%-0,7% του παγκόσμιο ΑΕΠ έως το τέλος του 2020.

Στους επόμενους γύρους του εμπορικού πολέμου οι ΗΠΑ θα δεχθούν τα μεγαλύτερα πλήγματα καθώς στη λίστα των 300 δισ. δολαρίων που θα βάλει δασμούς ο Τραμπ, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο καταναλωτικά προϊόντα, για τα οποία η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον πλανήτη αλλά και στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα δεχθούν πλήγμα από την αύξηση των τιμών, την ώρα που ο αντίκτυπος για τους Κινέζους εξαγωγείς θα είναι περιορισμένος.

Σύμφωνα με την Capital Economics, οι δασμοί θα μειώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας κατά 0,1%, μία επίπτωση που ωστόσο θα αντισταθμιστεί από την περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Γενικότερα, ο εμπορικός πόλεμος θα έχει περισσότερο έμμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη μέσω της επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, των επενδύσεων και του επιχειρηματικού κλίματος. Οι επενδύσεις έχουν περιοριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο τον τελευταίο χρόνο και έχει αυξηθεί η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια υποδεικνύοντας ότι οι επιπτώσεις είναι ήδη μεγαλύτερες από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.