Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, 19:07

-A +A

Alpha Bank: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, 19:07
-A +A

Ο σχηματισμός επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για ταχεία έξοδο από τη νέα υφεσιακή διαταραχή, δεδομένης της υποτονικής ιδιωτικής καταναλώσεως, ως αποτέλεσμα των φορολογικών επιβαρύνσεων, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Η καθυστέρηση, εντούτοις, στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του νέου προγράμματος και οι δυσχέρειες στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, συνιστούν τους κύριους παράγοντες υπονομεύσεως της επενδυτικής εμπιστοσύνης και, κατά συνέπεια, της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία, προσθέτουν, επίσης, οι αναλυτές της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δημιουργήσει τις συνθήκες για:

- Την έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους.

- Τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ.

- Την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα τονώσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι η επιβράδυνση της ύφεσης το 2013 και η μικρής διάρκειας οικονομική ανάκαμψη το 2014 συνδέονται χρονικά με τη μείωση κατά 5,77 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Την ταχεία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ώστε να επανέλθει σε θετικό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς αποεπένδυσης για έκτο συνεχή χρόνο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα των πρώτων ετών της κρίσης.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, οι κατασκευές (ιδιαίτερα των κατοικιών) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη καθίζηση από το τέταρτο τρίμηνο 2012 ως και το τρίτο τρίμηνο 2015, αδυνατώντας να ανακάμψουν έστω και λίγο. Η επιβολή του υψηλού φόρου στην ακίνητη περιουσία αποτέλεσε πρόσθετο παράγοντα πτώσης των ιδιωτικών κατασκευών, εκτιμά η ανάλυση της τράπεζας.

Αναλυτικότερα, οι επενδύσεις σε κατοικίες είχαν την μεγαλύτερη πτώση έναντι των υπολοίπων επενδύσεων σε κατασκευές και, μάλιστα, από το 2012 έως και σήμερα, διαμορφώνονται σε απόλυτο μέγεθος αρκετά χαμηλότερα. Ειδικότερα, στο εννεάμηνο 2015, οι επενδύσεις σε κατοικίες ανήλθαν σε μόλις 1 δισ. ευρώ.

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε το 2015 οδήγησε σε νέα υποχώρηση των επενδύσεων, αλλά και των άμεσων ξένων επενδύσεων στο ενδεκάμηνο 2015. Είναι ενθαρρυντικό ότι, παρά την πτώση των επενδύσεων, το 2015 παρατηρήθηκε βελτίωση της εικόνας της μεταποιήσεως.

Συγκεκριμένα, η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 1,2%, το 2015, υπό την επίδραση της σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων, μετά τον Ιούλιο του 2015 και της δυναμικής στροφής των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην εξωτερική αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα