8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης εκλιπαρούσε το Κογκρέσο να μην πάρουμε τα F-16

Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης εκλιπαρούσε το Κογκρέσο να μην πάρουμε τα F-16

«Ο Μητσοτάκης μίλησε εναντίον της Τουρκίας και εκλιπαρούσε το Κογκρέσο να μην δώσει τα F- 16 στην Άγκυρα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό NTV, υποστηρίζοντας πως «ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό», ενώ κατηγόρησε το ελληνοκυπριακό λόμπι πως προσπαθεί να επηρεάσει αρνητικά τις ΗΠΑ.

«Εκλιπαρούσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο να μην μας δώσουν τα μαχητικά, σε πνεύμα που δεν αρμόζει σε συμμαχική χώρα και έκανε μικρότητες. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, όμως δεν πιστεύω πως θα προκύψει πρόβλημα, πιστεύω πως το κλίμα είναι τώρα θετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία επιτέθηκε κατά της Ελλάδας και της Κύπρου λέγοντας ότι διάφορα λόμπι, αλλά κυρίως το ελληνοκυπριακό προσπαθεί να αποτρέψει την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά «βλέπουμε ότι η παράδοση των F-16 και η παροχή κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αντιμετωπίζονται θετικά έτσι στις ΗΠΑ». «Υπάρχει μια ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων (με τις ΗΠΑ) αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και Ρωσίας «για την εκκαθάριση τρομοκρατών από τη Συρία» ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι και οι δύο χώρες δεν κράτησαν τον λόγο τους. «Εάν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε μόνοι μας».προειδοποίησε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρωτήθηκε και για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν επειδή συμμετείχε σε ένα δείπνο που παρών ήταν και ο Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Απάντησε πως «Οι συναντήσεις μας σε ανεπίσημα δείπνα είναι ανθρώπινες και δεν σημαίνει πως τους αναγνωρίζουμε».

Για τη Φινλανδία και την Σουηδία, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως αν δεν εφαρμόσουν το Μνημόνιο που υπέγραψαν στη Μαδρίτη τότε δεν θα τους επιτρέψουν την είσοδο στο ΝΑΤΟ.