Τουρκία: Τον Οκτώβριο του 2019 η παράδοση των S-400

Τουρκία: Τον Οκτώβριο του 2019 η παράδοση των S-400

Σε νέο εκβιασμό εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προχωρά η Τουρκία, καθώς ο Τούρκος υπουργός άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η πώληση των S400 στην Τουρκία θα γίνει κανονικά και η πρώτη παράδοση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2019.

Ο Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι στις αρχές του 2019 θα αποσταλεί στην Ρωσία ομάδα στρατιωτικών και ειδικών που θα εκπαιδευθούν στο υπερσύγχρονο αυτό αντι-πυραυλικό σύστημα εδάφους- αέρος.

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας επέσπευσε να δηλώσει ότι το πρόγραμμα των F-35 συνεχίζεται κανονικά με την παράδοση του τρίτου μαχητικού στους Τούρκους εκπαιδευομένους πιλότους τον επόμενο Μάρτιο.

Η Τουρκία δείχνει να αψηφά όλες τις προειδοποιήσεις ακόμη και στο όριο των απειλών από την αμερικανική πλευρά και να προχωρά στην αμφιλεγόμενη αυτή συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά των S400.

Η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις όχι μόνο της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και του Κογκρέσου και με αφορμή αυτή την συμφωνία έχει προωθηθεί νομοθετική πρωτοβουλία που πλέον συνδέεται ευθέως η παράδοση των F-35 στην Τουρκία με την κατάληξη που θα έχει η υπόθεση μεταφοράς και ανάπτυξης των S-400 στο έδαφος της.

Οι S400 είναι το πιο εξελιγμένο μεγάλου βεληνεκούς αντι -αεροπορικό, αντιπυραυλικό σύστημα της Ρωσίας και έχει την δυνατότητα αναχαίτισης ακόμη και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.

Ν.Μ.