Τα «μυστικά» των Εμιράτων, οι διαβεβαιώσεις προς Αθήνα και το deal με Γαλλία για τα 80 Rafale

Τα «μυστικά» των Εμιράτων, οι διαβεβαιώσεις προς Αθήνα και το deal με Γαλλία για τα 80 Rafale

Με διαβεβαιώσεις και προς στην Αθήνα, όπως έκανε πριν λίγες ημέρες και προς το Κάιρο και τη Βαγδάτη, αλλά και με τη μεγάλη συμφωνία αγοράς Rafale από τη Γαλλία, ο πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, θέλει να προστατεύσει τις στρατηγικές σχέσεις που έκτισε η χώρα του τα τελευταία χρόνια, από τις «αμφιβολίες» που μπορεί να προκαλέσει η ξαφνική επαναπροσέγγιση των ΗΑΕ με την Τουρκία και η νέα στρατηγική των Εμιράτων στην περιοχή.

Ο ΜΒΖ είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά «επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» και γίνεται αναφορά στην υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος-ΗΑΕ, καθώς και της Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

Σύμφωνα με τις  κυβερνητικές πηγές τονίσθηκε η κοινή, ισχυρή βούληση για περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση της συνεργασίας και ο ΜΒΖ αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού για να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη - ΜΒΖ έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρίγκηπας διάδοχος των Εμιράτων είχε προχωρήσει σε μια σημαντική συμφωνία με γεωπολιτικό αποτύπωμα καθώς στη διάρκεια της επίσκεψης του Εμ. Μακρόν στο Ντουμπάι, υπεγράφη μια μεγάλη συμφωνία για την αγορά 80 Rafale F4.

Η συνολική συμφωνία ύψους 17 δισ. ευρώ προβλέπει ακόμη την αγορά και 12 στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου Caracal (με την κωδική ονομασία H225M,  πολλαπλού  ρόλου  στα πρότυπα του Super Puma) από τα ΗΑΕ και χαρακτηρίσθηκε ως «ιστορική» από τη Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας Φλορενς Παρλί.

«Η Συμφωνία αυτή δυναμώνει τη στρατηγική συνεργασία η οποία είναι πιο δυνατή από ποτέ και συμβάλει ευθέος στην περιφερειακή σταθερότητα» ανέφερε η Γαλλική Προεδρία σε ανακοίνωση της.

Με τη συμφωνία αυτή η Γαλλία διευρύνει τη στρατηγική σχέση της με χώρες της περιοχής και συγχρόνως δίνει το στίγμα μιας πιο εξωστρεφούς πολιτικής, καθώς επιχειρεί να αντισταθμίσει το πλήγμα που δέχθηκε με τη συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας, αυξάνοντας την επιρροή και παρουσία της στην περιοχή της Μ. Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.

Με την πώληση των Rafale στα ΗΑE που ήδη διαθέτουν έναν μεγάλο στόλο από Mirage σε συνδυασμό με την πώληση 20+34 στην Αίγυπτο και των 24 Rafale στην Ελλάδα η Γαλλία διεκδικεί πλέον σημαντικό  ρόλο στην περιοχή δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν λόγω και των περιορισμών από το Κογκρέσο στη διάθεση των αμερικανικών F35 σε χώρες που είχαν δείξει ενδιαφέρον για  την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας τους.

Οι κινήσεις αυτές είναι  σημαντικές και για τον πρόεδρο Μακρόν, καθώς με τα νέα συμβόλαια εξασφαλίζονται 7.000 θέσεις  εργασίας στην Γαλλία και η βιωσιμότητα της γραμμής παραγωγής και υποστήριξης της Dassault Aviation μέχρι τουλάχιστον το 2031.

Τα Εμιράτα έχοντας κάνει μια σημαντική αναπροσαρμογή στην εξωτερική πολιτική τους, στρέφονται στο αν όχι στο κλείσιμο, τουλάχιστον στο πάγωμα ανοικτών μετώπων, όπως αυτά με την Τουρκία και το Ιράν, επενδύοντας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Άγκυρα στο ισχυρό όπλο των «επενδύσεων» καθώς το καθεστώς Ερντογάν έχει ανάγκη άμεσης «αιμοδότησης» από ξένες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης.

Αυτή η κατάσταση πάντως προσφέρει στα Εμιράτα μια σημαντική ευκαιρία για επικερδείς επενδύσεις καθώς μπορούν να αγοράσουν «φθηνά» και να μπουν ως ισχυροί παίκτες στην τουρκική οικονομικά αυξάνοντας έτσι και τη δυνατότητα πολιτικής επιρροής τους.

Η αποκατάσταση των σχέσεων των Εμιράτων με την Τουρκία, έχει κυρίως οικονομικό στίγμα καθώς οι σοβαρές στρατηγικές διαφορές των δυο χωρών παραμένουν ανοικτές και δεν πρόκειται να κλείσουν εάν δεν υπάρξει πλήρης υποχώρηση και αντιστροφή πορείας από τον Τ. Ερντογάν για  τον οποίο όμως η πολιτική της ηγεμόνευσης του μουσουλμανικού αραβικού κόσμου είναι ταυτοτικό ζήτημα και όρος για την  πολιτική επιβίωση του ίδιου και του καθεστώτος  του

Για την Ελλάδα η σχέση τα Εμιράτα είναι εξαιρετικά σημαντική και έχει στρατηγικό χαρακτήρα, όμως θα πρέπει  να υπάρξει η αναγκαία συνέχεια ώστε πέραν της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας, τα επόμενα βήματα να αφορούν και  επενδύσεις στην οικονομία που θα εμπεδώσουν και θα εμβαθύνουν την εταιρική σχέση.

Όμως και για τα Εμιράτα που αναζητούν, μετά την αποστασιοποίηση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης από την περιοχή, προοπτικές και διεξόδους για διατήρηση της επιρροής τους και ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου τους, η σχέση με την Ελλάδα είναι εξίσου σημαντική, καθώς η Ελλάδα τους προσφέρει πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο  και αυτό γίνεται μέσω μιας χώρας μέλους  της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το παζλ της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που διαμορφώνεται στην περιοχή είναι ρευστό και ευμετάβλητο και απαιτεί εγρήγορση, πρωτοβουλίες και τολμηρές κινήσεις. Και συνειδητοποίηση ότι καμιά συμμαχία δεν είναι παντοτινή και ότι στη διπλωματικά «δεν υπάρχουν φιλίες, παρά μόνο συμφέροντα».