Τα δύο μέτρα και σταθμά της Τουρκίας στο θέμα της νόμιμης άμυνας

Τα δύο μέτρα και σταθμά της Τουρκίας στο θέμα της νόμιμης άμυνας

Η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες επιχειρεί να θέσει στην ατζέντα θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, θέλοντας κυρίως να αποκτήσει επιχειρήματα έναντι της Ελλάδας και να μειώσει την πίεση που δέχεται ως χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δε σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Πέραν των νομικών ερμηνειών τόσο της Συνθήκης της Λοζάνης όσο και της Συνθήκης του Μοντρέ και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, ο παράγοντας ο οποίος έχει ανατρέψει ριζικά τα δεδομένα και υποχρέωσαν τη χώρα μας να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την άμυνα των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, δεν είναι άλλος από την υπαρκτή τουρκική απειλή.

Η οποία έχει εκφρασθεί με τη συγκρότηση της Στρατιάς του Αιγαίου που έχει χαρακτηριστικά αποβατικής δύναμης και είναι προσανατολισμένη προς τα Δυτικά, με το casus belli και φυσικά με την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί νησιών και νησίδων στο Αιγαίο με τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».

Η Ελλάδα με επίκληση του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που κατοχυρώνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας λαμβάνει μέτρα για την άμυνα των νησιών. Όπως εύγλωττα έχει επισημάνει ο υπουργός εθνικής άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται...».

Η Τουρκία, η οποία με ευκολία απορρίπτει την ελληνική θέση θεωρώντας ότι δεν έχει αξία η επίκληση εκ μέρους της χώρας μας του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, την ίδια στιγμή επικαλείται η ίδια το άρθρο αυτό για να δικαιολογήσει τις… επιθετικές ενέργειες της σε έδαφος τρίτης χώρας όπως το Ιράκ.

Το Ιράκ έχει διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ για τις τουρκικές επιθέσεις και την τουρκική εισβολή στο έδαφος του.

Σε απάντηση αυτών των διαβημάτων η Τουρκία απάντησε με επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου δηλώνοντας ότι: «Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά των τρομοκρατικών απειλών κατά της ασφάλειάς της που προέρχονται από το Ιράκ. Κάθε κριτική προς την Τουρκία για την άσκηση του εγγενούς δικαιώματός της στην αυτοάμυνα, όπως περιγράφεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και για την ανάληψη δράσης στο πλαίσιο της ευθύνης που αποδίδεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας στα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι απαράδεκτη»…

Οι καταγγελίες του Ιράκ αφορούσαν σε επιθέσεις της Τουρκίας κυρίως το όρος Καντίλ που έχουν καταφύγει Κούρδοι αντάρτες.

Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία πραγματοποίησε απροκάλυπτες επιθετικές επιχειρήσεις βαθιά στο έδαφος του Ιράκ, στοχεύοντας περιοχή στην οποία είναι στρατόπεδο Κούρδων προσφύγων.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Makhmur τελεί υπό την υποστήριξη του ΟΗΕ, είχε δημιουργηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του '90 για να βρουν καταφύγιο Κούρδοι προσφυγές από την Τουρκία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν είχε προαναγγείλει την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό ο οποίος είναι σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι αποτελεί «απειλή» για την Τουρκία καθώς αποτελεί εκκολαπτήριο Κούρδων μαχητών του PKK...

Ίσως, αξίζει να υπενθυμιστεί στην τουρκική πλευρά, και στην επικείμενη συνάντηση Κορυφής και εφόσον τεθεί θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, ότι το δικαίωμα νόμιμης άμυνας και επίκλησης του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αφορά πραγματικές απειλές και ισχύει για όλες στις χώρες και δεν έχει θεσπιστεί μόνο για να το χρησιμοποιεί η Τουρκία ως άλλοθι για την εξουδετέρωση των Κούρδων και τη νομιμοποίηση της παραβίασης της κυριαρχίας των γειτονικών χωρών, όπως το Ιράκ…

H επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη