Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis-Παρακολουθείται από ελληνικά πλοία

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis-Παρακολουθείται από ελληνικά πλοία

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis υπό την στενή παρακολούθηση σχεδόν του συνόλου του ελληνικού στόλου. 

Παρ' ότι το τουρκικό σκάφος έχει απλώσει καλώδια, για την ώρα δεν μπορεί να εκτελέσει σεισμογραφικές έρευνες λόγω της μεγάλης πυκνότητας πλοίων στην περιοχή και άρα λόγω αδυναμίας λειτουργίας των ηχοβολιστικών.

Πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, στην περιοχή υπάρχει μία φρεγάτα, ενώ έχει δοθεί εντολή να κατευθυνθούν προς το Καστελόριζο άλλες δύο. Νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας είχε συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στην πορεία του σεισμογραφικού αναφέρεται με tweet του το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης

Την ίδια στιγμή, νέα Navtex με την οποία αναγγέλλεται η έναρξη των ερευνών από το Oruc Reis εξέδωσε η Τουρκία το απόγευμα της Δευτέρας, στην προσπάθειά της να ακυρώσει την ελληνική αντι-Navtex.

Σύμφωνα με την νέα Navtex τα ερευνητικά πλοία Ορούτς Ρέις, Αταμάν και Τζένγκις Χαν πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες "στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο". 

Στο Marine Traffic φαίνεται πλέον που βρίσκεται το Oruc Reis:

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex, με την οποία ακυρώνει την τουρκική αναγγελία για τη δέσμευση της περιοχής στα νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.Την αντί Navtex εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Επισημαίνει, επίσης,  ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ναυτιλόμενοι καλούνται να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.